Hatice Dogan wint de publieksprijs van de maand juni

De foto ‘Gedroogde pepers in een Turks dorpje’ is publieksprijswinnaar van de maand juni met het thema ‘Leven’.

Gedroogde pepers in een Turks dorpje
Gedroogde pepers in een Turks dorpje Hatice Dogan

Hatice Dogan (23) uit Den Haag is met haar foto ‘Gedroogde pepers in een Turks dorpje’ de winnares van de publieksprijs van de NRC-fotowedstrijd. De masterstudente Biomedische Wetenschappen aan de Universiteit Leiden begon tien jaar geleden met fotograferen. Als ze afgestudeerd en wetenschapper is, wil ze van fotografie intensief haar hobby maken.
“Onder het thema ‘Leven’ vallen zoveel aspecten. Ik verwachtte dat mensen heel veel portretfoto’s, babyfoto’s of natuurfoto’s zouden doorsturen. Door deze foto te kiezen, wilde ik net iets anders insturen dan alle andere inzendingen. Cultuur valt ook onder leven. Omdat ik van Turkse komaf ben, leek het me bovendien wel leuk om iets van mezelf te delen. Op mijn foto zie je daarom gedroogde Turkse pepers. Ik nam de foto in april in de tuin van mijn tante in Turkije toen ik bij haar op vakantie was.
“Nadat de Turkse pepers gedroogd zijn, worden ze gevuld met een mix van gehakt en witte rijst. We noemen het gerecht Dolma en het is eigenlijk mijn lievelingseten. Het wordt vaak klaargemaakt in Turkije.

Tumblr en Instagram als inspiratie

“Ik ben nog een beginner, maar ik fotografeer elke dag. Alles begon toen ik Tumblr ontdekte. Al die mooie foto’s inspireerden me en zetten me aan om er ook mee te beginnen. Er zijn heel veel bloggers en vloggers die ik actief volg. Zij hebben mij altijd geboeid. Door te kijken via welke hoeken zij het beste en het mooiste konden schieten, heb ik het ook geleerd. Er is een Turkse fotograaf in het bijzonder die ik heel intensief volg: Ilkin Karacan. Hij doet aan lifestyle, outdoor fotografie. Ik kijk heel erg naar hem op. Karacan fotografeert gebouwen op zo een manier dat je kan voelen wat hij op dat moment dacht. Je ziet die emotie terug in zijn foto’s. Dat is iets wat ik ook wil nastreven.
“Het lijkt met ontzettend leuk om foto’s maken en een eigen verhaal creëren achter elk beeld. Pas vorig jaar kocht ik mijn eerste digitale camera, een Canon EOS 300D. Daarvoor schoot ik beelden met mijn gsm. Ik hou van natuur, bloemen, gebouwen, maar voornamelijk van detailfotografie. Mijn foto’s zijn vaak ingezoomd op bepaalde onderdelen. Op mijn Instagram-pagina zal je bijvoorbeeld veel detailfoto’s van ringen vinden omdat ik dat heel graag draag. De details ervan integreren mij.

Tweede deelname

Hatice wil zich echt in fotografie verdiepen. Ook voor de juli-editie van de NRC-fotowedstrijd, nu met het thema ‘Buiten’, stuurde ze al een foto in. “Deze keer zal ik niet iedereen oproepen om te gaan stemmen op mijn foto. Ik zou het wel eens leuk vinden om te kijken wat de jury vindt van mijn foto’s”, zegt ze.

Het thema van juli is “buiten”. Inzenden en stemmen kan tot 28 juli 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd