Duiker overleden bij reddingsactie Thaise grot

Een voormalig beroepsmarinier was zuurstoftanks aan het plaatsen langs een mogelijke vluchtroute voor het Thaise voetbalteam.

Reddingswerkers vrijdagochtend bij de ingang van de grot waar de jongens vast zitten.
Reddingswerkers vrijdagochtend bij de ingang van de grot waar de jongens vast zitten. Foto Ap/Sakschai Lalit

In het Thaise Chiang Rai is een duiker overleden die onderweg was naar het voetbalteam dat vastzit in een ondergelopen grot. Dat melden de persbureaus Reuters en AP. De duiker is het eerste dodelijke slachtoffer bij de operatie.

Samarn Poonan maakte op vrijwillige basis deel uit van de speciale marine-eenheid die de jongens en hun coach bijstaat en leert duiken en zwemmen. Hij overleed in de nacht van donderdag op vrijdag door een gebrek aan zuurstof in zijn eigen tank, vertelde marinecommandant Arpakorn Yookongkaew op een persconferentie. Poonan was zuurstoftanks aan het plaatsen langs een potentiële vluchtroute. Reanimatiepogingen mochten niet baten.

Thailand is al dagen in de ban van het jeugdvoetbalteam dat werd teruggevonden in de grotten van Tham Luang Nang Non. Na de euforie dat het team was gevonden, kwam al snel het besef dat het een een bijzonder lastige klus is om de jongens uit de grot te halen.

De twaalf jongens en hun coach gingen op zaterdag 23 juni op verkenning in de grot, die vervolgens door zware regenval volliep. Pas deze week werden ze, allen nog in leven, teruggevonden. Sindsdien is een glasvezelkabel naar beneden getakeld zodat de jongens via internet met de bovenwereld kunnen communiceren. De mariniers die hun bijstaan geven de jongens onder meer een stoomcursus duiken. Beelden daarvan verschenen eerder deze week op internet. Het elftal zit op ongeveer 4 kilometer afstand van de ingang van de grot.

Slecht weer op komst

De tijd begint inmiddels te dringen voor een succesvolle reddingsactie, gaf Yookongkaew tijdens de persconferentie aan. Voor komend weekend is nog meer regen voorspeld, wat het lastiger maakt voor de jongens om weg te komen uit de volgelopen grot. Een lid van het duikersteam zou volgens CNN hebben gezegd dat het donderdag te gevaarlijk was de jongens naar buiten te proberen te krijgen. De Thaise autoriteiten proberen het waterpeil in de grot nu met pompen omlaag te brengen. De marine-eenheid pompt ondertussen zuurstof de grot in.

Correctie (6 juli 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond dat Samarn Poonan zuurstofmaskers aan het plaatsen was. Dat hadden zuurstoftanks moeten zijn. Hierboven is dat aangepast.