Derde nacht op rij rellen in Nantes

De gewelddadigheden ontstonden nadat de politie een 22-jarige man doodschoot die zou zijn doorgereden na een controle.

In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Nantes zeker vijftig auto's in de brand gestoken.
In de nacht van donderdag op vrijdag werden in Nantes zeker vijftig auto's in de brand gestoken. Foto Esther Delord/AFP

In Nantes zijn voor de derde nacht op rij gewelddadige rellen uitgebroken. In de nacht van donderdag op vrijdag werden zeker vijftig auto’s in brand gestoken, ook werd er brand gesticht op een middelbare school en bij een tankstation. De politie heeft drie mensen opgepakt, onder wie een 14-jarige jongen. Er raakte niemand gewond.

De rellen in de West-Franse stad begonnen dinsdagavond nadat de politie een 22-jarige man had neergeschoten waarna hij overleed aan zijn verwondingen. De man, een bekende van de politie vanwege diefstallen en drugshandel, zou tijdens een controle zijn doorgereden en een agent hebben aangereden. Daarop besloot een andere politieagent te schieten. Hij raakte de man uit Nantes in zijn halsslaglader. Bij aankomst in het ziekenhuis overleed hij.

Getuigen melden aan AFP een andere lezing. Volgens een vrouw was er geen aanrijding met een agent en was er maar één schot. Een ander, die anoniem zijn verhaal deed, vertelde dat de man “stilstond” en “zijn papieren gaf”.

Onderzoek

De Franse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld om te kijken of de agent zijn wapen mocht gebruiken. Volgens de officier van justitie zijn vier mensen gehoord.

De Franse minister van Justitie, Nicole Belloubet, riep woensdag op tot kalmte. De burgemeester van Nantes heeft haar condoleances overgebracht aan de familie.