Opinie

    • Arjen Fortuin

De Duivels groeten ’s ochtends de dingen

God is rond, las ik ooit in een stuk van August Willemsen over het Braziliaanse voetbal. Vrijdag bleek Hij te hebben verordonneerd dat het begin moest lijken op een slotfase, vol haast, verwarring en chaos.

Dus werd Brazilië in de achtste minuut getroffen door een Rensenbrink. Iets wat geen kans leek, stuiterde tegen de linkerpaal. Net als in 1978, maar nu in het begin van de wedstrijd. Eigenlijk was het toen al beslist.

Twee minuten later volgde een tweede hint van de voorzienigheid, toen iedereen in het Belgische strafschopgebied naar de bal schopte zonder iets te raken. „Een ballet om de bal” zei de VRT. Wij noemen zoiets een pupillenkluts. Maar de Grote Trainer dirigeerde Zijn bal over de achterlijn.

Het Grote Plan werd helemaal duidelijk toen een Belgische corner via een Braziliaanse arm ineens in het doel vloog. In de dertiende minuut.

Een Braziliaan weet dan: het Opperwezen heeft gesproken, verzet heeft geen zin meer.

De rest was wat wij hier in het noorden een invuloefening zouden noemen. Maar met de De Bruyne, Lukaku en Hazard zijn de counters speels en geraffineerd als een gedicht van Paul van Ostaijen – De Duivels groeten ’s morgens de dingen: „Dag Kevin met de bal in het doel met de bloem/ ploem ploem”.

schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Emilie van Outeren