Bronbescherming

Ook Openbaar Ministerie in Rotterdam vroeg belgegevens journalist op

Het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam is in de fout gegaan met de bronbescherming van een journalist. Justitie heeft telefoongegevens van een persfotograaf opgevraagd en gekregen, zo heeft ze donderdag toegegeven. Het is de derde keer in een maand dat het OM in opspraak raakt door zo’n kwestie.

Dit keer gaat het om Joey Bremer, die volgens de NOS fotografeert voor MediaTV. Dit persbureau levert onder meer foto’s aan NOS, RTL, RTV Rijnmond en het AD.

Justitie vroeg afgelopen februari en in oktober vorig jaar Bremers belgeschiedenis op. Zo wilde het OM informatie verzamelen in een onderzoek naar een politieagent die het ambtsgeheim zou hebben geschonden. Volgens de NOS zou hij Bremer tips hebben gegeven.

Justitie zegt dat de belgegevens van de fotograaf in maart zijn vernietigd. Dat gebeurde omdat bleek dat „interne richtlijnen niet waren gevolgd”. Een officier van justitie heeft Bremer donderdag verteld wat er is gebeurd. De fotograaf zegt „enorm geschrokken” te zijn.

Woensdag gaf het OM toe dat het een journalist had afgeluisterd die met een bron sprak over de moordaanslag op de broer van kroongetuige Nabil B in Amsterdam. Ook daar besefte het OM later dat het over de schreef was gegaan, omdat een interne richtlijn was genegeerd. De opname werd vernietigd.

Vorige maand bleek dat justitie had geprobeerd een verslaggever van het Brabants Dagblad af te luisteren. Het OM wilde weten wat er werd gezegd bij een ontmoeting tussen de reporter en een bron. Om onbekende redenen ging de afluisteroperatie niet door. Het lukte justitie wel belgegevens van de journalist te bemachtigen.

De voorzitter van het College van procureurs-generaal, Gerrit van der Burg, zegt zich de affaires erg aan te trekken. „Journalisten moeten in alle vrijheid hun werk kunnen doen. Het recht op bronbescherming is een groot goed.” Journalistenbond NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren vinden intern onderzoek nodig bij politie en justitie. (NRC)