Brits kabinet bereikt akkoord over Brexit

Het Britse kabinet is akkoord gegaan met een voorstel tot een zachtere Brexit. Hierin wordt een vrijhandelszone tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk bepleit.

Premier Theresa May begint het overleg met haar kabinet.
Premier Theresa May begint het overleg met haar kabinet. Foto Joel Rouse / via REUTERS

De Britse premier Theresa May bereikte vrijdag een akkoord met de ministers van haar kabinet over de te volgen koers voor de onderhandelingen voor het verlaten van de Europese Unie.

Bij de bijeenkomst op Chequers, het buitenverblijf van de premier, is een compromis gesloten over een Brexit waarin de Britten voor goederenverkeer afspraken maken om de EU-regels te zullen aanhouden. Diensten en het verkeer van personen maken geen deel uit van dit voorstel. Op deze manier zal de industrie zo min mogelijk hinder ondervinden van het Britse vertrek uit de Europese Unie.

Aan het voorstel gingen maanden van overleg vooraf, waarbij de verschillende kampen pleitten voor de beste manier om de EU te verlaten. Voor de voorstanders van de zogeheten ‘harde Brexit’ zal dit niet helemaal het akkoord zijn waarop zij hoopten, aangezien de Britten nu nog steeds een band met de EU behouden.

Een volledig en gedetailleerd plan zal in de loop van volgende week bekendgemaakt worden, staat in het officiële statement van premier May.

Lees ook: May wil in kabinet doorbraak forceren over Brexit

Geheimhouding

Om te voorkomen dat er informatie uitlekte werden de telefoons en de smartwatches van de ministers in beslag genomen, zodat zij geen berichten konden versturen. Ook lag er een telefoonnummer van een lokaal taxibedrijf klaar, waar ministers die woedend hun ontslag zouden indienen gebruik van konden maken.

Met dit akkoord moet de Britten tijdens de EU-top in oktober onderhandelen met de EU. Omdat dit al over vijftien weken plaatsvindt en er in de tussentijd een zomerreces is, was het voor premier May zeer belangrijk om een akkoord voor een duidelijk voorstel te hebben zodat er minder risico is op een chaotische terugtrekking uit de EU.