Arib: aantal Kamerleden dreigt af te haken door werkdruk

De Kamervoorzitter vreest dat de toegenomen werkdruk voor sommige Kamerleden te hoog is.

Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.
Kamervoorzitter Khadija Arib tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. Remko de Waal

Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib maakt zich zorgen over de toegenomen werkdruk voor Kamerleden. Sinds de verkiezingen van maart 2017 zijn acht Kamerleden onverwacht vertrokken. Ze is bang dat meer leden vroegtijdig zullen opstappen. „Er zijn mensen die het persoonlijk heel zwaar hebben.” Ze zegt te weten van „enkelingen” die „op het randje staan af te haken”. Dat zegt Arib in een interview met NRC.

Arib heeft altijd grote kritiek gehad op het niet volmaken van de termijn. „Je bent gekozen voor vier jaar. Als je halverwege vertrekt is dat een lastig verhaal naar de kiezers toe.”

Arib vreest dat de toegenomen werkdruk voor sommige Kamerleden te hoog is. „Er wordt voortdurend op ze ingezoomd. Wat hebben ze aan? Zitten ze op hun mobieltje te kijken? Dan zijn er nog de mails, op Twitter wordt van alles geroepen.” „Er is minder rust”, constateert Arib dan twintig jaar geleden, toen ze zelf voor de PvdA in de Kamer kwam. 

Er zijn volgens Arib Kamerleden die van hun fractieleiding noodgedwongen een tijdje rust hebben gekregen. „Dan hoeven ze bijvoorbeeld een tijdje alleen maar naar de stemmingen te komen. Dat helpt ontzettend.” Namen van overwerkte Kamerleden wil Arib niet noemen.

Lees ook: ‘Werkdruk in de Kamer is enorm geworden’