Halsema donderdag beëdigd als burgemeester Amsterdam

Het kabinet stemt in met de benoeming van de oud-fractievoorzitter van GroenLinks. Halsema wordt 12 juli beëdigd in Amsterdam.

Portret van Femke Halsema in Amsterdam in juli 2018.
Portret van Femke Halsema in Amsterdam in juli 2018. Foto Robin van Lonkhuijsen/ANP

Femke Halsema wordt op 12 juli beëdigd als burgemeester van Amsterdam. Kajsa Ollongren, minister van Binnenlandse Zaken, maakte vrijdag bekend dat het kabinet heeft ingestemd met de benoeming van de oud-fractievoorzitter van GroenLinks. Commissaris van de Koning Johan Remkes zal de beëdiging uitvoeren.

Lees ook dit profiel van Halsema door Thijs Niemantsverdriet: ‘Femke Halsema, raspolitica met een stekelig karakter’

Tijdens dezelfde raadsvergadering wordt ook afscheid genomen van waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen, die de positie bekleedde sinds het overlijden van oud-burgemeester Eberhard van der Laan in oktober 2017. Dat Halsema de heren zou opvolgen werd eind juni bekend na een urenlange geheime gemeenteraadsvergadering.

De publicist, programmamaker en bestuurder is de eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam, ook is ze de eerste GroenLinks-politicus die de positie bekleedt.

Grip krijgen op de Stopera – en nog vier opdrachten voor Femke Halsema. Wat zijn de belangrijkste opdrachten voor Femke Halsema?