Europarlement voorlopig tegen controversieel copyrightplan

Dit maakt ruimte voor het herschrijven van de plannen. In september wordt opnieuw gestemd.

Deze meme komt van publicatieplatform TheOutline en stelt de vraag: is dit een schending van de auteursrechten? Als de nieuwe EU-regels worden aangenomen kunnen dit soort foto's bij voorbaat van het internet worden geweerd.
Deze meme komt van publicatieplatform TheOutline en stelt de vraag: is dit een schending van de auteursrechten? Als de nieuwe EU-regels worden aangenomen kunnen dit soort foto's bij voorbaat van het internet worden geweerd. Meme TheOutline

Het Europees Parlement heeft donderdag met een nipte meerderheid gestemd tegen de EU-plannen om het auteursrecht aan te scherpen. Nu kan opnieuw naar het voorstel worden gekeken, de plannen worden herschreven. In september wordt opnieuw gestemd.

Volgens voorstanders is het een goede poging om archaïsche regelgeving over auteursrechten naar het digitale tijdperk te vertalen, maar twee onderdelen van de richtlijnen zijn bijzonder controversieel. Artikel 11 werd onder andere door 169 academici afgekeurd. Ze noemden het een “slecht stuk wetgeving”.

Onduidelijke regelgeving

Als artikel 11 in zijn oorspronkelijke vorm wordt aangenomen kan het volgens hen geld kan gaan kosten om naar een nieuwsartikel te linken. Volgens de academici kan dit de vrije pers schaden en informatievoorziening hinderen. Zelfs een kort stukje van een nieuwsbericht overnemen kan een platform geld gaan kosten, wat spelers met een klein budget buiten spel kan zetten.

Ook noemen ze de regelgeving onduidelijk. Zo is volgens hen niet helder genoeg gedefinieerd wat een “link” is. Tot slot stellen de wetenschappers dat er voor auteurs al heel veel rechten bestaan en het onduidelijk is hoe deze rechten zich zouden verhouden tot de nieuwe EU-regels.

Lees ook dit opiniestuk van Marc Hijink: ‘Het internet is al een tijdje stuk’

Memes illegaal

Artikel 13 ligt ook onder vuur. Dat wordt door critici, zoals de oprichter van Wikipedia, ook wel de “uploadfilter” genoemd, of “de wet die memes illegaal maakt”.

“Hoeveel schade dit aanricht aan een vrij en open internet zoals we dat nu kennen is lastig te voorspellen, maar volgens ons kan deze substantieel zijn,” staat in de brief die deze critici in juni verstuurden aan het Europarlement.

Volgens artikel 13 komt de verantwoordelijkheid van het auteursrecht van geüpload materiaal bij de eigenaar van de website te liggen. De website zou dus alle bestanden moeten controleren die gebruikers online zetten op schending van copyright. Dit is te veel werk om handmatig te doen en vereist dus een automatisch “uploadfilter” voor software van bedrijven als Microsoft en Google.

Wikipedia

Uit protest tegen de Europese plannen waren donderdag meerdere talen van online encyclopedie Wikipedia niet beschikbaar. Het ging onder andere om de Spaanse, Italiaanse, Poolse, Portugese en Estse pagina’s.

Wie een zoekopdracht invoerde op een van de protesterende pagina’s kreeg woensdag en donderdag (een variant op) de volgende melding te zien:

“Op 5 juli 2018 beslist het Europees Parlement of de goedkeuring van de auteursrechtrichtlijn moet worden versneld. Deze richtlijn zal, indien afgekondigd, de internetvrijheid aanzienlijk beperken. [...] Wikipedia zelf kan in gevaar komen.”

Binnen een half uur na de stemming waren de Wikipedia’s weer bereikbaar.