Voor Pieter Sanders maakte kunst deel uit van zijn leven

Overleden Op 80-jarige leeftijd overleed afgelopen zondag Pieter Sanders. Met zijn vrouw Marieke verzamelde hij kunst sinds de vroege jaren zeventig.

Pieter en Marieke Sanders in 2015 tijdens de opening van de tentoonstelling met hun schenking aan het Stedelijk Museum in Amsterdam
Pieter en Marieke Sanders in 2015 tijdens de opening van de tentoonstelling met hun schenking aan het Stedelijk Museum in Amsterdam Foto Fabian Landewee

Kunst moet gezien worden. Die uitspraak van het verzamelaarsechtpaar Pieter en Marieke Sanders haalde de afgelopen jaren regelmatig de publiciteit, wanneer ze een van hun grote schenkingen deden. In 2010: ruim negentig hedendaagse kunstwerken aan het Instituut Collectie Nederland (ICN). In 2013: 127 werken van 92 kunstenaars aan het Stedelijk Museum in Amsterdam.

Afgelopen zondag overleed Pieter Sanders in zijn woonplaats Haarlem „na een intensief ziekbed van een paar weken”, zoals zijn familie liet weten in een overlijdensadvertentie, „kort na zijn 80ste verjaardag die hij zo graag had willen vieren met familie, vrienden en oud-collega’s”.

Pieter Sanders was een zoon van het bekende verzamelaarsechtpaar Piet en Ida Sanders, met zijn vrouw Marieke verzamelde hij sinds de vroege jaren zeventig kunst van relatief jonge, vaak conceptuele kunstenaars. „Als particulier kun je veel vroeger en veel avontuurlijker kopen dan een museum”, zei Marieke Sanders-Ten Holte eerder tegen NRC. „Voor ons is van belang dat de kunst nieuw, spannend en vitaal is.”

Bij de schenkingen van kunstwerken die ze deden, moesten ze wel steeds even slikken: „Ze maken deel uit van ons leven.” Het huis van Pieter en Marieke Sanders in Haarlem hangt en staat vol kunst. Ze bouwden een collectie op van circa duizend schilderijen, beelden, foto’s en video’s. Vijf jaar geleden rekende het Amerikaanse tijdschrift ArtNews het echtpaar nog tot de top-200 van ’s werelds grootste en meest actieve kunstverzamelaars. Ook Pieters broer Martijn en diens vrouw Jeannette stonden toen in die top-200.

Pieter Sanders werd in 1938 geboren in Schiedam. Hij studeerde rechten in Leiden. Daarna maakte hij carrière bij Hoogovens in IJmuiden, waar hij werkte van 1971 tot 2000. Zijn familie herinnert hem behalve als de passievolle en energieke kunstliefhebber die hij was, ook als „pater familias die genoot van zijn gezin en van zijn kleinkinderen”.