VMBO Maastricht krijgt nieuwe interim-bestuurder na examendebacle

De benoeming is één van de maatregelen die worden genomen nadat de Inspectie van het Onderwijs onderzoek deed naar twee scholen van VMBO Maastricht.

Leerlingen van een van de scholen in Maastricht zitten gezamenlijk voor de school.
Leerlingen van een van de scholen in Maastricht zitten gezamenlijk voor de school. Foto Piroschka van de Wouw/ANP

Onderwijskundige Jan Rijkers begint per direct als interim-lid van het College van Bestuur bij VMBO Maastricht. Dat heeft de Raad van Toezicht van Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs (LVO) donderdag bekendgemaakt. Rijkers moet de problemen rondom de examens gaan verhelpen en een aanpak bedenken voor de verbetering van onderwijsprocessen bij VMBO Maastricht.

Lees ook: Niemand liep warm voor de opzet van het middelbaar onderwijs in Maastricht. Op het vmbo, de eerste proeftuin, ging het mis.

De benoeming van Rijkers is een van de maatregelen die worden genomen naar aanleiding van een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs naar twee scholen van VMBO Maastricht. Daaruit bleek dat alle 354 leerlingen van het Sint-Maartenscollege en Porta Mosana één of meerdere vakken niet juist hadden afgerond. Daarom werden de eindexamens ongeldig verklaard door de Inspectie.

Rijkers, zelf voormalig onderwijsinspecteur, neemt het dossier over van de bestuursvoorzitter van de LVO, André Postma. Waar twee andere bestuurders eerder al zijn opgestapt, blijft Postma wel aan.

Extra lessen
Deze zomer krijgen de leerlingen extra scholing aangeboden om hun gemiste schoolexamens af te kunnen ronden, zo meldde de LVO dinsdag. Zij kunnen dan alsnog hun diploma behalen. De leerlingen krijgen individuele begeleiding, extra lessen en kunnen inhaalexamens doen. Andere LVO-scholen zorgen hierbij voor aansturing. De schoolexamens worden door toetsingsorganisatie Cito verzorgd. De leerlingen kunnen tot 31 december gebruikmaken van de zomerschool.

Lees ook: Zomerschool moet vmbo-leerlingen Maastricht alsnog diploma bezorgen

De onafhankelijke toezichthouder van de Rijksoverheid gaat onderzoeken of de Inspectie van het Onderwijs steken heeft laten vallen. De Auditdienst Rijk (ADR) bekijkt het functioneren vanaf de oprichting van de school in 2015. Dat kondigde minister Ingrid van Engelshoven (D66, Onderwijs) woensdagavond aan in de Kamer.

Dinsdag stond er een debat gepland in de Tweede Kamer over de scholenkoepel, maar minister Slob moest afzeggen vanwege griep. Dit debat wordt nu donderdag gevoerd. Eerder zei Slob al dat de leerlingen van de scholen zo min mogelijk de dupe mogen zijn van het wanbestuur van de school. Hij legde de schuld nadrukkelijk bij de LVO. “Je kunt gerust spreken van bestuurlijk falen.”