Inval bij Philips Brazilië, oud-topman opgepakt

Vermeende Kartelafspraken De Braziliaanse politie verdenkt Philips van een kartel rondom medische systemen, dat zo’n 21 jaar zou hebben geduurd.

Philips-hoofdkantoor in São Paulo.
Philips-hoofdkantoor in São Paulo. Foto Reuters

De Braziliaanse politie heeft woensdag voormalig topman van Philips Healthcare in Brazilië, Daurio Speranzini jr., gearresteerd. Ook vond er een inval plaats in het hoofdkantoor van Philips in Rio de Janeiro. Tevens is een huidige medewerker van de Nederlandse multinational opgepakt.

Het onderzoek draait volgens Braziliaanse media en internationale persbureaus om vermeende kartelafspraken bij de verkoop van medische systemen. In de periode 1996 tot 2017 zouden zeker 33 bedrijven middels de betaling van 13 procent commissie medische contracten hebben binnengehaald bij het gezondheidsdepartement van de Braziliaanse regio Rio.

Naast Philips is ook het Amerikaanse Johnson & Johnson onderwerp van het politie-onderzoek. De Braziliaanse Oscar Iskin zou de leiding hebben gehad over de kartelafspraken. De arrestaties zijn onderdeel van een grootschalig onderzoek naar misstanden in de medische sector.

Daurio Speranzini jr. was van 2004 tot 2010 topman bij Philips Brazilië. Sinds januari is hij bestuursvoorzitter van de Latijns-Amerikaanse afdeling van concurrent General Electric (GE). Volgens openbaar aanklagers in Rio de Janeiro heeft Speranzini zich schuldig gemaakt aan corruptie, prijsafspraken en andere criminele activiteiten. Hij zou dat samen hebben gedaan met een andere voormalig directeur van de Braziliaanse verkoopafdeling van Philips.

In een verklaring stelt Philips dat het nog niet op de hoogte is van de „officiële beschuldigingen”, maar dat het wel meewerkt met het Braziliaanse onderzoek. Het bedrijf benadrukt dat de huidige topmensen van het bedrijf niet worden onderzocht.

General Electric maakt in een persverklaring duidelijk dat de arrestatie van zijn lokale bestuursvoorzitter niets te maken heeft met activiteiten van GE zelf. „De beschuldigingen gaan over een periode dat de bestuurder nog bij een ander bedrijf werkte.”

Johnson & Johnson ontkent dat het bedrijf iets verkeerd heeft gedaan maar zegt wel dat het volledig meewerkt aan het onderzoek.

Ondanks het nieuws steeg de beurskoers van Philips donderdagochtend bij opening licht, met 0,5 procent. Kartelafspraken kunnen evenwel leiden tot gigantische boetes om de schade bij consumenten te compenseren. Philips werd in 2012 veroordeeld vanwege een groot kartel met andere fabrikanten voor het opdrijven van de prijs van televisie-onderdelen. Dat leidde uiteindelijk tot een boete van een half miljard euro.