Thuiskok

Lamskoteletten

Lamskoteletten, of côtelettes d’agneau in het Frans, zijn jarenlang mijn lievelingseten geweest. Tijdens kampeervakanties in Frankrijk werden de koteletten bijna wekelijks op de barbecue gegrild.

De Italianen kunnen dat ook; dit is een van hun recepten met een heerlijk knoflookmengsel erbij voor op brood. Om de smaak van het venkelzaad te intensiveren kunt u de cognac vervangen door 60 ml Pernod of een andere anijslikeur. Verhit de oven tot 180 graden. Maal het venkelzaad met de zwarte peper en het zeezout in een kleine keukenmachine (of plet ze in een vijzel). Wrijf het lamsvlees in met 1 eetlepel olijfolie, verspreid het specerijenmengsel gelijkmatig over het vlees en pak de uitstekende botten in met aluminiumfolie. Leg het vlees in een braadslee met de overgebleven olie en de bolletjes knoflook en zet 15 minuten in de oven. Giet de cognac over het vlees, voeg een soeplepel warm water toe en zet nog 40–45 minuten in de oven. Haal het vlees uit de braadslee en houd het onder aluminiumfolie warm. Open de bolletjes knoflook voorzichtig en knijp ze boven het braadvocht uit. Pureer met een staafmixer tot een zacht mengsel. Besmeer de plakjes geroosterd stokbrood met het knoflookmengsel.

Maak de sla aan met olie, citroensap en zout. Zet de lam met het geroosterde brood en de sla op tafel.