Moldavië

EU bevriest hulppakket na oneerlijke burgemeestersrace

De EU heeft 100 miljoen euro hulpgeld voor Moldavië bevroren na een omstreden burgemeestersverkiezing in de hoofdstad Chisinau. Volgens de EU heeft Moldavië niet voldaan aan de voorwaarden om het geld te ontvangen: het respecteren van democratische waarden en de rechtsstaat. De EU en de VS hebben sterke kritiek geuit op een in juni genomen beslissing van het Hooggerechtshof om de uitslag van de burgemeestersverkiezing in de hoofdstad nietig te verklaren. De winnaar, Andrei Nastase voerde campagne op anti-corruptie. Hij is een criticus van Vlad Plahotniuc, leider van de heersende Democratische Partij en een zeer invloedrijk zakenman. Volgens Nastase had Plahotniuc de hand in de uitspraak van het Hof. In november zijn landelijke verkiezingen in Moldavië. (AP)