Makelaars NVM in opstand tegen eigen bestuur

Ruzie NVM-makelaars eisen het onmiddellijke vertrek van hun voorzitter en directeur. Er zou geen leiding zijn en een angstcultuur heersen.

NVM-voorzitter Ger Jaarsma wil graag zijn termijn afmaken, maar ontevreden makelaars eisen zijn directe vertrek.
NVM-voorzitter Ger Jaarsma wil graag zijn termijn afmaken, maar ontevreden makelaars eisen zijn directe vertrek. Foto David van Dam

De Nederlandsche Vereniging van Makelaars (NVM) ligt onder vuur van haar eigen leden. Alle 27 afdelingsvoorzitters van de vakgroep Wonen eisen in een brief het vertrek van voorzitter Ger Jaarsma en directeur Annie van de Riet. De kwestie wordt deze donderdag besproken tijdens de ledenraad van de grootste makelaarsvereniging van Nederland.

De afdelingsvoorzitters van de NVM vertegenwoordigen ongeveer 3.600 van de 4.000 aangesloten makelaars. Nadat Het Financieele Dagblad woensdag over de machtsstrijd binnen de NVM schreef, heeft Jaarsma laten weten dat hij zijn termijn tot april 2019 wil afmaken en dat hij zich niet meer beschikbaar stelt voor een nieuwe periode.

De NVM wil niet ingaan op vragen over het conflict. Een woordvoerder schrijft in een e-mail dat de „ledenraad in de afgelopen maanden met veel partijen binnen de vereniging heeft gesproken”. Daaruit volgt dat directeur Van Riet ook „op korte termijn vertrekt” bij de NVM maar wanneer is onbekend.

De afdelingsvoorzitters verwijten Jaarsma in de brief dat hij een „onbetrouwbare gesprekspartner” is. „De voorzitter is geen leider en verbinder van onze vereniging”, schrijven ze. „Hij dient zijn eigen belang en regeert overal volgens het verdeel-en-heersprincipe.” Ger Jaarsma is sinds april 2016 voorzitter van de NVM.

Naast het vertrek van Jaarsma willen de afdelingsvoorzitters ook dat directeur Van de Riet opstapt. Zij zou „reorganisaties gebruiken om werknemers met eigen mening weg te werken”. In de brief stelt Chris van Roon, opsteller van de brief en voorzitter van regio Zuidoost-Brabant, dat er een angstcultuur heerst op de werkvloer. Bij het NVM-hoofdkantoor in Nieuwegein werken 71 werknemers.

Volgens Van Roon draait het conflict tussen Jaarsma en de regio's om de vraag wie de macht heeft binnen de NVM. Sinds het aantreden van de nieuwe voorzitter probeert de makelaarsvereniging alle macht naar zich toe te trekken, zegt hij tegen NRC. Zo werd tijdens een herstructurering in 2016 besloten om het stemrecht van de leden af te schaffen. Dat gebeurde „tussen de regels door”.

In de ledenraad van 15 december 2017 oordeelde ongeveer de helft van de aanwezige makelaars dat „het belang van de leden volledig is uitgehold”. De NVM is volgens hen vooral een bedrijf en investeerder geworden. De makelaarsvereniging is bijvoorbeeld voor 70 procent eigenaar van huizensite Funda. Ook over de koers van dat onderdeel is grote onvrede. Begin mei stapte de voltallige raad van commissarissen van Funda op vanwege een conflict met het NVM-bestuur.

Dat Jaarsma nu laat weten dat hij afziet van een volgende termijn als voorzitter lost volgens Van Roon het conflict niet op. „Wij dringen aan op een onmiddellijk vertrek”, zegt hij.