In de buurt van Salisbury

Weer twee mensen in kritieke toestand door zenuwgas novitsjok

Verklaring politiechef in Amesbury.
Verklaring politiechef in Amesbury. Foto AFP

Weer twee mensen die onwel werden in de buurt van Salisbury. Weer dacht de politie aanvankelijk aan een overdosis. Weer blijkt het te gaan om zenuwgas novitsjok.

Vier maanden nadat de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia op een parkbankje waren aangetroffen, liggen twee mensen in kritieke toestand in het ziekenhuis. Net nu Salisbury opkrabbelde, toeristen weer de kathedraal bezochten, wordt duidelijk dat het Engelse stadje en omgeving niet veilig zijn.

Dawn Sturgess (44) en Charlie Rowley (45) werden zaterdag per ambulance afgevoerd in Amesbury, 12 kilometer van Salisbury. De twee kampten met verslavingsproblemen, waardoor de politie aan drugs dacht. Onderzoek bij Porton Down, een defensie-laboratorium op een steenworp van Amesbury, wees uit dat het novitsjok betreft.

De politie denkt niet dat Sturgess en Rowley betrokken waren bij een spionage-zaak. De autoriteiten onderzoeken of de twee op een plek zijn gestuit waar de bestanddelen van novitsjok in maart zijn gemengd. Het kan ook dat ze voorwerpen hebben gevonden die bij de aanslag gebruikt zijn.

Minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid overlegt donderdag met de relevante veiligheidsdiensten. Na de gepoogde aanslag op Skripal betichtte premier Theresa May het Kremlin van het beramen van een aanslag op Britse bodem. Als gevolg ontstond een grote diplomatieke rel. Vier maanden later vat de Britse regering de zaak opnieuw hoog op.

Dit komt ook omdat de nieuwe vergiftiging de vraag oproept of de autoriteiten gefaald hebben. Zij verzekerden bewoners dat Salisbury en omstreken veilig waren, terwijl dat niet het geval is.

Eerder kregen de autoriteiten kritiek dat ze pas een week na de aanslag bezoekers van een restaurant en een pub waar Skripal en zijn dochter voor de aanslag dronken en aten, de opdracht kregen hun kleding naar de stomerij te brengen en juwelen en smartphones goed af te nemen. Uit voorzorg sloot de politie woensdag meerdere locaties in Amesbury en Salisbury waar Sturgess en Rowley zijn geweest.