Hoofd milieuagentschap VS stapt op

Scott Pruitt lag al tijden onder vuur vanwege aantijgingen van corruptie. Ook kreeg Pruitt kritiek omdat hij stelde dat de mens nauwelijks verantwoordelijk is voor klimaatverandering.

Foto Nicholas Kamm / AFP
Foto Nicholas Kamm / AFP Scott Pruitt

Het omstreden hoofd van het Amerikaanse milieuagentschap EPA Scott Pruitt heeft zijn ontslag ingediend. Dat meldt president Donald Trump op Twitter. De 50-jarige klimaatchef lag al tijden onder vuur vanwege aantijgingen van corruptie.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump I have accepted the resignation of Scott Pruitt as the Administrator of the Environmental Protection Agency. Within the Agency Scott has done an outstanding job, and I will always be thankful to him for this. The Senate confirmed Deputy at EPA, Andrew Wheeler, will…
Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump …on Monday assume duties as the acting Administrator of the EPA. I have no doubt that Andy will continue on with our great and lasting EPA agenda. We have made tremendous progress and the future of the EPA is very bright!

Trump zegt het ontslag van Pruitt te hebben aanvaard. Vanaf maandag wordt hij opgevolgd door EPA-onderdirecteur Andrew Wheeler. Trump zei dat Pruitt zijn werk “voortreffelijk” had gedaan en bedankte hem voor zijn inspanningen.

Kritiek

Pruitt kreeg direct bij zijn aantreden in 2017 kritiek, omdat de klimaatscepticus stelde dat de mens nauwelijks verantwoordelijk is voor klimaatverandering en de opwarming van de aarde. Daarmee ging hij in tegen de consensus onder meer dan 95 procent van de klimaatwetenschappers.

Lees ook: Klimaatchef Scott Pruitt is Trumps omstreden, effectieve sloper

Later richtte de kritiek zich meer op Pruitts geldsmijterij en andere louche financiële praktijken. De EPA-chef liet in zijn kantoor een geluiddichte telefooncel bouwen voor 43.000 dollar. Ook liet hij zich vergezellen door een permanente gewapende lijfwacht, die volgens Amerikaanse media zeker 3 miljoen dollar heeft gekost. Ook waren er zorgen om zijn extravagante reiskosten en zijn te nauwe banden met lobbyisten van zware industrie en de autobranche.

Pruitt ontkent iets verkeerd te hebben gedaan. Onder zijn leiding werd flink gesneden in het budget van de EPA, iets wat volgens activisten en critici schadelijk is voor het milieu. Bij zijn vorige baan als aanklager van de staat Oklahoma onderhield Pruitt nauwe banden met de fossiele energiesector. Bovendien sleepte hij de EPA die hij later zou leiden maar liefst veertien keer voor de rechter.