Europol legt beslag op 25.000 archeologische objecten

Europol zegt een “grote slag” te hebben geslagen in de strijd tegen de illegale handel in cultureel erfgoed.

De tempel van Hera in Selinunte op Sicilië.
De tempel van Hera in Selinunte op Sicilië. Foto Getty Images

Het Europese politieagentschap Europol heeft woensdag bij huiszoekingen in Italië, Engeland, Duitsland en Spanje ruim 25.000 archeologische objecten in beslag genomen. De objecten zijn afkomstig uit de Griekse en Romeinse oudheid en hebben een gezamenlijke waarde van zo’n 40 miljoen euro.

Tijdens de actie werden ook 23 verdachten gearresteerd. Europol laat weten een georganiseerde misdaadgroep te hebben opgerold die handelde in illegaal verkregen objecten uit Italië. Leden zouden het cultureel erfgoed hebben opgegraven op Sicilië waar veel archeologische vindplaatsen zijn uit de Griekse en Romeinse tijd. De objecten werden vervolgens verkocht via Duitse veilinghuizen. Vanuit Barcelona en Londen werd de illegale handel gecoördineerd. Details over de objecten heeft Europol niet gegeven.

Het onderzoek werd vier jaar geleden gestart. Europol laat weten “een grote slag” te hebben geslagen in de strijd tegen de illegale handel in cultureel erfgoed. Op Twitter waarschuwt het politieagentschap : “Rommel niet met ons erfgoed!”

Twitter avatar Europol Europol Don’t mess with our heritage! @_Carabinieri_, @metpoliceuk, @guardiacivil & the #LKA have dismantled with the support of Europol an organised crime group trafficking illegally excavated artefacts from Italy. Over 25 000 items seized worth €40 million https://t.co/S4yPyGYaS9 https://t.co/zkVRzQTxAN

Voorafgaand aan de huiszoekingen had de Italiaanse politie al 3.000 archeologische objecten in beslag genomen. Ook vond de politie 1.500 metaaldetectoren die werden gebruikt om de objecten te vinden.