Bouw

Zeesluis IJmuiden gaat later open en wordt flink duurder

De nieuwe zeesluis bij IJmuiden gaat waarschijnlijk pas in januari 2022 open, 27 maanden later dan gepland. Dat schreef minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD, Infrastructuur en Waterstaat) dinsdag aan de Tweede Kamer. Bouwbedrijven BAM en VolkerWessels, die de sluis bouwen, hebben bovendien opnieuw een fikse kostenstijging aangekondigd.

Samen verwachten de aannemers, verenigd in het consortium OpenIJ, 61,5 miljoen euro duurder uit te zijn dan ze tot nu toe hadden gedacht. Het is niet de eerste keer dat de concerns hun kostenplaatje moesten bijstellen: eind vorig jaar bleek al dat het project 138 miljoen euro duurder zou uitvallen dan begroot. Alles bij elkaar vormt de sluis voor BAM en VolkerWessels dus een strop van zo’n 200 miljoen. De totale bouwkosten waren aanvankelijk geraamd op 350 miljoen euro.

De nieuwe kostenstijging komt voor een deel door de vertraging, schrijft Van Nieuwenhuizen. Zo moet een oude sluis langer open blijven. Daarnaast kwamen de bouwers onvoorziene zaken tegen: zo bleken er meer kabels en leidingen nodig. Ook moesten de aannemers maatregelen nemen om de veiligheid van het scheepsverkeer te waarborgen.

Aandelen van BAM daalden woensdag 3,7 procent, de aandelen van VolkerWessels verloren zelfs ruim 10 procent. (NRC)