Zwicht niet voor de rolkoffer, weg met die wieltjes

Bescheiden mening Een pleidooi voor échte koffers, zonder wieltjes. Daarmee reis je makkelijker dan je denkt.

Het is een zeldzaam gezicht: koffers zonder wieltjes. Als een kind van nu een koffer tekent, krijg je een trolley. Deze ontwikkeling heeft een voordeel: nu iedereen een rolkoffer achter zich aan sleept, is het dragen van een koffer een eigenzinnige manier om je te onderscheiden. Natuurlijk is het onpraktisch, vergeleken met ultralichte koffers met vier wielen die je als een ballerina kunt laten rondspinnen. En waar je niet van gaat zweten omdat ze veel te zwaar zijn.

Échte koffers – zonder wieltjes, van canvas, aluminium of leer – halen iets van de romantiek van het reizen terug. In het Londense Victoria & Albert Museum wordt de tijd van de hutkoffer gevierd met de expositie Ocean Liners: Speed and Style. Hier zien we koffers waar je personeel voor nodig hebt om ze te verplaatsen en die nooit in de handbagageruimte van een vliegtuig zouden passen. Een set Goyard-koffers van de Hertog van Windsor (de afgetreden Britse koning Edward VIII) is een van de hoogtepunten.

Lees ook: Een frontale aanval op het rolkoffergeratel

De tijd van dit soort hutkoffers mag dan voorgoed voorbij zijn, toch hoef je niet te zwichten voor de rolkoffer. Met een compact koffertje zonder wielen, net een maatje kleiner dan de standaard cabin size, reis je makkelijker dan je denkt. Naast het feit dat een echte man natuurlijk zijn eigen koffer draagt, zijn er praktische voordelen. Je hoeft dat geluid van wieltjes nooit meer aan te horen en je wordt gedwongen efficiënt in te pakken en alleen het noodzakelijke mee te nemen.

Maar het mooiste is dit: je hebt vast wel eens meegemaakt dat een grondstewardess net voor het boarden vraagt om handbagage toch in te checken. Waardoor je, als je pech hebt, bij je bestemming toch weer staat te wachten bij de bagageband. Dat gebeurt met een kleine koffer nooit. Terwijl de rollende passagiers wachten ben jij straks al voorbij de douane en bij de taxi’s. Waar een chauffeur zonder aarzelen je koffer van je aanpakt alsof het 1960 is.