Beleef Reykjavik als een IJslander

Reizen Toe aan een korte vakantie? NRC tipt steden en leert je daar te leven als een local. Deze keer: Reykjavik.

Geysir.
Geysir. Foto’s EPA, Istock

Woeste natuur

Als er een volk is dat het meest geniet van zijn eigen land, dan zijn dat de IJslanders. De 337.000 inwoners zijn verliefd op hun prachtige, woeste natuur en de eindeloze ruimte. Zelfs de kou, die in hoofdstad Reykjavik overigens best meevalt (het vriest in de winter slechts een paar graden) wordt omarmd. Of de zon nu wel of niet schijnt, IJslanders eten het hele jaar door ijsjes en liggen in een van de vele verwarmde buitenzwembaden. De natuur rondom Reykjavik overheerst alles. De meeste huizen en gebouwen zijn simpel en laag; voor een goed uitzicht heb je geen mooie architectuur nodig. Al zijn er uitzonderingen, zoals concertgebouw Harpa, dat aan het water ligt en met iedere lichtinval van kleur verandert. Ook de Hallgrimskirkja, een imposante witte kathedraal die op een heuvel is gebouwd, is een icoon in de hoofdstad.

De Hallgrimskirkja. Foto’s EPA, Istock

Elke dag even in het warme, opborrelende water

Een IJslander kan overal in Reykjavik het dichtstbijzijnde zwembad aanwijzen. Sneeuw of geen sneeuw, IJslanders stappen in badkleding in hun natuurlijke hot tubs en sauna’s. Er borrelt veel warm water in de IJslandse grond. In het hele land zijn er 170 zwembaden en in de hoofdstad zijn de meeste iedere dag – van 6.30 tot 22 uur – open. Sommige IJslanders gaan elke dag voor het slapengaan even langs om in het warme, borrelende water bij te komen van een drukke dag. Het is een sociaal gebeuren; je vindt er families, vriendengroepen en er zijn werkgevers die een zwembad-abonnement aanbieden. Het is zo’n populaire plek dat er in verkiezingstijd zelfs campagne wordt gevoerd door politici. Na het zwemmen springt iedereen naakt onder de douche. Wat IJslanders ook het hele jaar door doen: buiten barbecuen.

Blue Lagoon Spa. Foto’s EPA, Istock

Lees ook: Digitale munten oogsten op de cryptofarm in IJsland

Kleine paardjes

IJslandse paarden zijn anders dan andere paarden. Ze zijn een stuk kleiner, maar je mag ze geen pony’s noemen, dan worden IJslanders boos. Door de hele stad zijn maneges te vinden waar liefhebbers kunnen rijden. IJslandse paarden hebben een speciale manier van galopperen, waardoor ze prettiger rijden. Het IJslandse paard heeft zich nog niet kunnen mengen met andere soorten. Het is in IJsland verboden om andere paarden naar het eiland te brengen, en IJslandse paarden die het eiland verlaten mogen niet meer terug. Zo blijft het ras zuiver.

IJslandse paarden. Foto’s EPA, Istock

IJsje eten en rondrijden

IJs eten en rondrijden in de auto, daar hebben IJslanders een speciale naam voor: isbi itur. Op veel plekken in de stad zijn ijszaakjes, van Italiaans tot softijs. Anders dan Amerikanen die een bak Ben & Jerry’s kopen en bankhangen voor de tv, gaan IJslanders op pad met hun ijs: ze rijden zonder duidelijk doel of bestemming en kletsen bij.

Er wordt ook paardenvlees en rendiervlees gegeten, net als gefermenteerde haai – wat controversieel is geworden. Nationale specialiteiten zijn verder lamsvlees en een soort schelvis. En qua alcohol: het wodka-achtige Brennivín. Omdat er geen treinen, trams of metro’s zijn – er rijden wel bussen, maar vaak alleen in het hoogseizoen en ze zijn duur – heeft iedereen een auto. Die wordt soms op vreemde plekken geparkeerd. Er is zelfs een Facebook-groep met foto’s van gek geparkeerde auto’s.

Lees ook de eerdere afleveringen, waaronder: Istanbul, Londen, Marrakesh en New York

IJslands muziekfestival

IJslanders spreken allemaal goed Engels, maar ze spreken het liefst zo veel mogelijk hun eigen taal. Een theatervoorstelling zal voor de meeste toeristen dus onverstaanbaar zijn. Wat wel de moeite waard is om naartoe te gaan, is een voorstelling van de Iceland Dance Company, een moderne dansgroep die is opgericht in 1973. Iceland Airwaves, een muziekfestival dat ieder jaar plaatsvindt op verschillende plekken in de hoofdstad, is ook populair. Er komen nationale en internationale rockbands en elektronische dj’s. Wat opvalt in Reykjavik is de hiphopmuziek; in de taxi, in winkels, in de juicebar, in het Indiase restaurant – overal staat Amerikaanse en IJslandse hiphop op.