Oud-turncoach Boris Orlov (73) overleden

Orlov heeft jarenlang in de Nederlandse turnwereld gewerkt, onder meer als bondscoach van het Nederlandse vrouwenteam (1994-1999).

Archiefbeeld van Boris Orlov tijdens het EK turnen.
Archiefbeeld van Boris Orlov tijdens het EK turnen. Foto Robin Utrecht / ANP

De Russische oud-turncoach Boris Orlov is op 73-jarige leeftijd plotseling overleden, meldt de Nederlandse turnbond (KNGU). Orlov heeft jarenlang in de Nederlandse turnwereld gewerkt, onder meer als bondscoach van het Nederlandse vrouwenteam tussen 1994 en 1999.

In 1986 begon Orlov als hoofdcoach bij het nationale trainingscentrum op Papendal. Vanaf 1996 werkte Orlov twaalf jaar lang als hoofdcoach van GTV De Hazenkamp in Nijmegen, een turnvereniging waar veel Nederlandse topturnsters.

Trainer van Nederlands talent

Na zijn werk als turncoach bij de Nederlandse bond ging Orlov werken als trainer bij sportcentrum Sportstad Heerenveen. Eerder in zijn carrière werkte hij als bondscoach van de Sovjet-Unie en begeleidde hij Olga Bitsjerova in 1981 naar haar wereldtitel op de meerkamp.

Orlov trainde in Nijmegen onder meer Renske Endel, die in 2001 het zilver won op de wereldkampioenschappen aan de brug, en Suzanne Harmes, die op het WK in 2005 een bronzen plak pakte op de vloer. Ook viervoudig Nederlands kampioen op de meerkamp Verona van der Leur koos voor Orlov. Yuri van Gelder, voormalig kampioen ringen, werd na zijn schorsing wegens cocaïnegebruik getraind door de Russische coach.

Lees meer over de samenwerking tussen Orlov en Van Gelder: Hij werkte gratis, om Yuri te helpen