Podcast

NRC Onbehaarde Apen #15: Waar zijn de neanderthalers gebleven? (Misschien wel in jou)

De neanderthalers waren dom, lomp en bruut, dáárom zijn ze uitgestorven. Dit is misschien wel het grootste misverstand over deze prehistorische mensensoort. Maar de neanderthaler lijkt meer op ons dan we dachten. Sterker nog, onderzoek naar onze genen verraadt: ze leven voort in ons. Waaraan merk je dat?

Lang dachten we dat neanderthalers uitstierven omdat ze dom waren. En dat onze voorouders - de Homo sapiens - overleefden vanwege een vernuftige aanpassing aan hun omgeving. Maar overwinnaars schrijven de geschiedenis en dus werd onze soortgenoot pas vanaf het jaar 2000 langzaam op waarde geschat.

Waarom we de neanderthaler niet meer moeten onderschatten, hoor je in alweer de laatste aflevering van dit eerste seizoen van Onbehaarde Apen. In september begint seizoen 2, tot dan!

Luister ook de vorige aflevering van Onbehaarde Apen: Wie is geschikt voor een reis naar Mars?.

Productie Mirjam van Zuidam.