Cboe

Effectenbeurs naar Amsterdam om Brexit

Een van de grootste dienstverleners voor effectenhandel ter wereld, het Amerikaanse Cboe, wil vanwege de Brexit een Europese effectenbeurs in Amsterdam openen. Het bedrijf uit Chicago heeft een aanvraag voor een vergunning gedaan bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM), zo maakte het bedrijf dinsdag bekend. De Europese tak van Cboe, Cboe Europe, is gevestigd in Londen en wil ook na de Britse uittreding uit de Europese Unie al zijn Europese klanten blijven bedienen. Daarvoor is naast de Londense vestiging ook een vestiging binnen de EU nodig. De weinig bekende Cboe verhandelt meer aandelen dan de bekendere beurzen van Londen, Parijs en Frankfurt en is met een marktaandeel van 20 procent de grootste in Europa.

Drie dochterondernemingen van de London Stock Exchange (LSE) hebben dinsdag eveneens een vergunning aangevraagd voor een vestiging in Amsterdam. Het gaat onder meer om handelsplatform Turquoise zo bevestigde een woordvoerder van LSE.

Met de aankondigingen verstevigt Amsterdam zijn positie als bestemming voor gespecialiseerde bedrijven in de handel in onder meer aandelen, obligaties en opties. Eerder maakten de handelsplatformen Tradeweb, MarketAxess en Nex en ook de handelstak van financieel conglomeraat Bloomberg de komst naar Amsterdam bekend vanwege de Brexit.

Beurzen en handelsplatformen hebben doorgaans weinig mensen in dienst. Dus veel directe banen lijken de Brexit-verhuizingen niet op te leveren.