Zonder onderhoud brengen zonnepanelen minder op

Duurzame energie De meeste Nederlanders met zonnepanelen op het dak hebben geen idee of die panelen naar behoren functioneren.

Experts waarschuwen dat particulieren de opbrengst van hun zonnepanelen onvoldoende in de gaten houden.

Een half miljoen Nederlanders hebben zonnepanelen op het dak. 15 procent van deze huishoudens heeft een duidelijk kleinere stroomopbrengst dan verwacht, laten cijfers van de Universiteit Utrecht (UU) zien. „Je moet altijd je opbrengst in de gaten houden”, zegt zonne-energiedeskundige Wilfried van Sark, die dat onderzoek uitvoerde.

Het contrast met grote zonneparken is groot. Financiers en exploitanten van die parken stellen eisen aan de (vaak Chinese) fabrikanten van de panelen. Panelen worden vooraf getest en na oplevering minutieus in de gaten gehouden.

Installateurs die voor de particuliere markt werken, vertellen klanten juist dat de panelen „praktisch onderhoudsvrij” zijn en dat consumenten er „geen omkijken” naar hebben.

Volgens de UU is schaduw de belangrijkste reden dat de opbrengst van zonnepanelen op huizen achteruitgaat, zoals door een groter groeiende boom. Panelen kunnen ook ongemerkt vuil worden, vooral als ze vrij vlak geplaatst zijn op een plat dak.

Daarnaast zijn er technische defecten die de opbrengst van een zonne-installatie kunnen halveren als ze niet worden aangepakt.

Technoloog Lex Schiebaan van de Nederlandse start-up Sundata zegt dat de productie van duurzame energie op huizen 10 procent hoger zou kunnen zijn als mensen hun panelen beter in de gaten hielden.

De UU deed tot 2016 steekproeven naar de opbrengst van de panelen op huizen. Die studies werden betaald door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die ook de subsidies voor duurzame energie verstrekt.

Op dit moment wordt er in Nederland geen onderzoek naar zonnepanelen gedaan. De meeste particuliere zonnepanelen zijn de afgelopen jaren geplaatst. Defecten die sluipend optreden, blijven daardoor buiten beeld.

Er is bovendien geen volledig beeld van het functioneren van de circa 500.000 Nederlandse particuliere zonne-installaties. Het is zelfs onbekend hoeveel het er precies zijn. Voor zover bekend werken de meeste panelen overigens goed.

Het aantal zonnepanelen in Nederland groeit sterk. Nu komt 1,8 procent van de elektriciteit van zonnepanelen. Naar schatting driekwart van de panelen ligt op huizen.