WK voetbal dag 19: Engeland en Zweden door naar kwartfinale

Engeland won een strafschoppenserie met 4-3 van Colombia. Zweden versloeg Zwitserland met 1-0.

 • Engeland langs Colombia na strafschoppen

  Engeland is na een zeer moeizame wedstrijd tegen Colombia (1-1) en een zenuwslopende penaltyreeks (3-4) door naar de kwartfinale, waar de ploeg Zweden zal ontmoeten. De Engelsen hadden in het verleden een trauma overgehouden aan strafschoppen. De ploeg werd op zes internationale eindtoernooien via strafschoppen uitgeschakeld. Deze keer niet.

  Colombia
  0
  Engeland
  1
  Kane
  57’
  Mina
  93’

  Engeland wint na strafschoppen
  3-4

  Het was in Moskou niet het mooiste voetbal van dit WK. De spelers lagen veel op de grond en scheidsrechter Mark Geiger moest in totaal zeven gele kaarten uitdelen. Harry Kane maakte vanuit een strafschop het eerste doelpunt voor de Engelsen. Verdediger Yerry Mina maakte in de extra tijd de gelijkmaker met een mooie kopbal, waarna er verlengd moest worden.

  Engeland, dat in 1966 wereldkampioen werd in eigen land, speelde het eerste deel van de wedstrijd aanvallend. Colombia, dat zich maar vijf keer kwalificeerde voor het WK, speelde op de counter. De enige echt grote kans kwam voor de rust van Kane, die al vijf keer eerder scoorde op dit WK. Hij kopte de bal rond de vijftiende minuut na een mooie voorzet vlak over het net.

  Twitter avatar NOSvoetbal NOS Voetbal 57’ DOELPUNT Engeland! Kane legt aan vanaf 11 meter en schiet zijn zesde WK-goal binnen. Colombia-Engeland: 0-1. #COLENG #WorldCup https://t.co/HEvpAqbjiR

  Vlak voor de rust begonnen de eerste opstootjes. Eerst werd in de muur voor een vrije trap een kopstoot uitgedeeld door Wílmar Barrios, waarna de Engelsman Jordan Henderson naar de grond ging. Barrios kreeg geel, maar het had ook rood kunnen zijn. Kort daarna lag het spel opnieuw stil door ruzie. Bij rust bleef het 0-0.

  In de tweede helft kwamen beide ploegen weinig aan voetballen toe: veel overtredingen en veel kaarten. Na 54 minuten speeltijd werd Kane door Carlos Sanches naar beneden geduwd in het strafschopgebied en gaf scheidsrechter Geiger een penalty. Naast Sanches kreeg Henderson geel, voor een achterwaartse kopstoot. Vervolgens schoot Kane de strafschop koelbloedig links door het midden. Keeper Ospina dook naar rechts. 1-0 voor Engeland.

  Even later kregen de Colombianen opnieuw twee gele kaarten: eerst aanvaller Falcao, daarna Carlos Bacca. Ook de Engelse middenvelder Jesse Lingard kreeg nog een kaart. Verdediger Yerry Mina maakte uiteindelijk in de extra tijd de gelijkmaker met een mooie kopbal. Met 1-1 gingen beide teams de verlening in.

  Twitter avatar NOSvoetbal NOS Voetbal 90+3’ DOELPUNT Colombia! Yerry Mina is de held van Colombia. Hij kopt vlak voor tijd de 1-1 binnen tegen Engeland. #COLENG #WorldCup https://t.co/QFgxBQN3V1

  In de verlenging vielen geen doelpunten, dus kwam het tot strafschoppen. Falcao schoot de eerste voor Colombia raak, Kane voor Engeland ook. Daarna scoorden Cuadrado, Rashford en Muriel. Henderson miste, waarna Uribe op de lat schoot. Trippier, die nooit eerder een penalty nam, scoorde en Carlos Bacca miste de laatste, waardoor Colombia werd uitgeschakeld.

  Colombia’s Sanchez (l) en de Engelse Harry Kane (r). Foto Alastair Grant / AP

 • Zweden bereikt ten koste van Zwitserland de kwartfinales

  Zweden heeft zich als zevende land verzekerd van een plek in de kwartfinales van het WK voetbal in Rusland. De Scandinaviërs wonnen in Sint-Petersburg met 1-0 van Zwitserland. Ze nemen het in de volgende ronde op tegen Colombia of Engeland, die later op dinsdagavond in actie komen.

  Zweden
  1
  Zwitserland
  0
  Forsberg
  67’

  De openingstreffer viel in de 67ste minuut. Emil Forsberg loste een schot, dat via het been van de Zwitserse verdediger Manuel Akanji in het doel belandde. Tien minuten later was Forsberg opnieuw beslissend, toen hij een inzet van de Zwitsers van de doellijn haalde.

  Verder was Zweden - Zwitserland niet het aantrekkelijkste duel van het toernooi. In de eerste helft en aan het begin van de tweede helft wisten de ploegen maar weinig kansen te creëren. Aan hun inzet lag dat overigens niet.

  Lees ook onze vooruitblik voor dag 19 van het WK: De laatste achtste finales

  De Zwitsers waren vijf minuten voor rust het dichtst bij een doelpunt. Blerim Dzemaili schoot keihard op doel, maar de bal vloog net over de lat. Ook Zweden miste voor de pauze nog een enorme kans, toen Albin Ekdal van dichtbij hoog over schoot. In de slotfase van de wedstrijd drong Zwitserland nog hard aan, maar voldoende voor de gelijkmaker was het niet. In de blessuretijd hield Keeper Olsen nog een Zwitserse kopbal tegen.

  De laatste keer dat Zweden de kwartfinales van het WK haalde, was in 1994. Toen stootte de ploeg zelfs door naar de halve finale, waar de latere kampioen Brazilië te sterk was. Uiteindelijk eindigden de Zweden als derde.

  Viktor Claesson van Zweden en Ricardo Rodriguez van Zwitserland duelleren om de bal. Foto Giuseppe Cacace/AFP

 • Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018