Trumpblog

Pompeo: ‘Eisen aan Noord-Korea zijn heel redelijk’

Volg hier alle laatste belangrijke ontwikkelingen rondom het presidentschap van Donald Trump.

Pompeo: 'Eisen aan Noord-Korea zijn heel redelijk'

De onderhandelingseisen die de VS aan Noord-Korea stellen, zijn "fair". Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zondag in reactie op eerdere kritiek van Noord-Korea, aldus het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap. Pyongyang had de eisen op het gebied van nucleaire ontmanteling eerder "roversachtig en eenzijdig" genoemd. Pompeo, die dit weekend uren onderhandelde met de rechterhand van Kim Jong-un, ging daar niet mee akkoord:

"Als dit 'roversachtig' is dan is de hele wereld gangster, want de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is heel duidelijk geweest over wat er moet gebeuren."

De openlijke kritiek van het Noord-Koreaanse regime kwam kort nadat Pompeo de onderhandelingen als productief had omschreven. Toch werd op de cruciale onderhandelingspunten maar weinig vooruitgang geboekt: de stoffelijke resten die Noord-Korea aan de VS zou overdragen, zijn nog niet geborgen en ook over de start van het ontmantelingsproces werden geen afspraken gemaakt.

De VS, zo zei Pompeo, hebben zich bij de vervolgonderhandelingen met Pyongyang juist aan eerdere toezeggingen gehouden. Die werden gedaan tijdens de historische top tussen Trump en Kim in juni. Ondanks hun eerdere harde kritiek op de VS, was Noord-Korea naar eigen zeggen wel nog steeds bereid om voort te bouwen op de "vriendschappelijke relatie en het vertrouwen" opgebouwd tijdens die top.

Lees ook: Pompeo komt geen stap verder op bezoek aan Noord-Korea

DNA-test om migrantenkinderen met ouder te hereniging

De Verenigde Staten gaan gebruik maken van DNA-testen om migrantenkinderen die aan de grens met Mexico werden gescheiden van hun ouders, te herenigen. Een overheidsfunctionaris omschreef de test als "een snellere maar duurdere methode om het ouderschap te bevestigen dan het verzamelen en beoordelen van documentatie," aldus persbureau Reuters.

Vrijdag oordeelde een federale rechter dat de regering voor zaterdagavond een lijst moet opstellen van de zeker 100 kinderen jonger dan 5 jaar die van hun ouders gescheiden zijn. Een woordvoerder van de regering liet al weten deze dat het moeilijk wordt om aan deze eis te voldoen.

Eerder oordeelde deze rechter al dat kinderen jonger dan 5 jaar voor dinsdag met hun ouders moeten zijn herenigd. Het zelfde geldt voor de rest van de kinderen. Zij moeten voor 26 juli met hun ouders herenigd worden. Volgens Reuters maakten vorige regeringen ook wel eens gebruik van een DNA-test maar alleen in uitzonderlijke gevallen.

Trumps zerotolerancebeleid leidde tot veel kritiek. Volgens het ministerie van Binnenlandse Veiligheid werden meer dan tweeduizend kinderen van hun ouders gescheiden.

Lees ook deze reportage: Ziet gevluchte Wendy uit El Salvador haar twee kinderen nog wel terug?

Trump informeerde naar optie om Venezuela in te vallen

De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft zijn leger woensdag gezegd de "waakzaamheid geen seconde te verliezen", in reactie op berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump zijn naaste adviseurs vorig jaar serieus heeft gevraagd naar opties voor een militaire inval in het Zuid-Amerikaanse land.

In een gesprek in de Oval Office over nieuwe sancties tegen het Venezolaanse regime zou Trump op 10 augustus 2017 hebben gevraagd waarom de VS het Zuid-Amerikaanse land niet gewoon binnenvallen. Dit meldden nieuwszender CNN en persbureau AP woensdag op basis van anonieme regeringsfunctionarissen in de VS en in Venezuela’s buurland Colombia.

Trumps suggestie schokte de aanwezigen, onder wie Rex Tillerson, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, en H.R. McMaster, destijds Nationaal Veiligheidsadviseur. In een conversatie die zo'n vijf minuten duurde, praatten de twee op de president in, dat een aanval contraproductief kon uitpakken en slecht zou vallen bij belangrijke bondgenoten in de regio. Zowel Tillerson als McMaster heeft de regering intussen verlaten.

'De militaire optie'

Trump gaf zich niet meteen gewonnen. Hoewel hij geen opdracht gaf militaire plannen op te stellen, noemde hij de invasies van Grenada en Panama in de jaren 80 als voorbeelden van volgens hem nuttig militair ingrijpen in de regio. Een dag later sprak hij ook openlijk over "een militaire optie" tegen Caracas. Enkele weken later zou Trump ingrijpen opnieuw besproken hebben tijdens een diner met vier Latijns-Amerikaanse presidenten in de marge van een VN-overleg. "Mijn staf heeft me gevraagd hier niet over te beginnen", zou Trump dit gesprek hebben ingeleid. Waarna hij de leiders een voor een vroeg of ze wel zeker wisten tegen militaire actie te zijn.

De minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela Jorge Arreaza tijdens een ontmoeting van de Organisatie van Amerikaanse Staten, afgelopen juni in Washington D.C. Foto Jacquelyn Martin/AP

Ruttes 'nee' blijft het goed doen onder Amerikaanse krantenlezers

De ontmoeting tussen Mark Rutte en Donald Trump vond twee dagen geleden plaats, maar in Amerika gaat het nog steeds over het 'nee' dat Rutte de Amerikaanse president verkocht. Dat valt tenminste op te maken uit de website van The Washington Post, waar een verhaal over Ruttes "Nederlandse botheid" ook donderdag nog hoge leescijfers oplevert.

Het artikel staat op de tweede plek in de lijst met best gelezen buitenlandverhalen, en begint met de observatie dat Rutte "anders is dan andere leiders". Hij dweilt zijn koffie op, fietst naar zijn werk. En, schrijft de krant: hij durft dus tegen Trump in te gaan. Dat is volgens The Post goed nieuws met het oog op Ruttes mogelijke ambities om Donald Tusk op te volgen als president van de Europese Raad:

"Als hij dat echt wil, moet hij laten zien dat hij zijn mannetje staat tegenover Trump. Precies dat heeft de Nederlandse leider maandag gedaan, met een kort maar krachtig 'nee'."

Lees ook: ‘I like this guy’, zegt Trump

Net na het gesprek tussen de twee politici had The Post nog niet goed door wie Rutte precies was: de krant plaatse een foto van Trump en de premier bij een stuk over kandidaten voor het Hooggerechtshof. Ook The New York Times ging in de fout. Dat dagblad betitelde Rutte abusievelijk als minister-president van Denemarken.

Twitter avatar BetteMidler Bette Midler Yesterday the Dutch Prime Minister said “No!” to Trump’s face! But Trump just ignored his “No!”. Almost like the Dutch PM was a woman!!

Trump schrapt richtlijnen voor positieve discriminatie universiteiten

Trumps regering heeft een flink aantal richtlijnen voor positieve discriminatie op Amerikaanse colleges (bacheloropleidingen) en universiteiten teruggedraaid. De regering wil niet langer hogere onderwijsinstellingen aanmoedigen om etniciteit als factor mee te laten tellen in het toelatingsproces. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag bekend.

Dit zogeheten affirmative action-beleid spoort colleges en universiteiten aan om studenten met een minderheidsachtergrond aan te nemen. Het idee van dit beleid, waar de vorige president Barack Obama zich hard voor maakte, is dat sociaaleconomisch achtergestelde groepen zoals zwarte Amerikanen of latinos makkelijker hun weg vinden naar hogere onderwijsinstellingen, zodat deze diverser worden.

'Verouderd'

Deze richtlijnen maakten deel uit van een set van 24 documenten die volgens minister van Justitie Jeff Sessions “onnodig, verouderd, niet in lijn met bestaande wetgeving of anderszins ongepast" was en om die reden werd herroepen. Conservatieve politici spreken zich al lange tijd uit tegen positieve discriminatie, omdat het witte en Aziatische Amerikanen zou benadelen.

Democraten hebben boos gereageerd op Trumps zet. “Het terugdraaien van essentiële richtlijnen voor affirmative action schendt de waarden van onze natie en de belofte van kansen voor iedereen”, aldus Nancy Pelosi, leider van de Democratische Partij in het Huis van Afgevaardigden.

Ook verschillende burgerrechtengroepen en universiteiten keuren het herroepen van de richtlijnen af. Sommige hogere onderwijsinstellingen zeiden dat ze hun diversiteitsinspanningen gewoon voort willen zetten.

Trump: besprekingen met Noord-Korea gaan goed

Trump heeft in een tweet laten weten dat de "vele gesprekken" met Noord-Korea "goed gaan". In het berichtje op Twitter zei Trump dat het land al acht maanden geen raketlanceringen of kernproeven heeft uitgevoerd. Hij gaat echter niet in op het nieuws dat de Amerikaanse inlichtingendiensten vermoeden dat Noord-Korea de productie van het nucleair materiaal juist heeft opgeschroefd.

Many good conversations with North Korea-it is going well! In the meantime, no Rocket Launches or Nuclear Testing in 8 months. All of Asia is thrilled. Only the Opposition Party, which includes the Fake News, is complaining. If not for me, we would now be at War with North Korea!

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) July 3, 2018

De Amerikaanse nieuwszender NBC meldde afgelopen weekend op basis van een overheidsrapport dat Noord-Korea daartoe voorbereidingen trof op geheime locaties in het land. Dit zou haaks staan op de gezamenlijke intentieverklaring die Trump en Kim Jong-un tekenden tijdens hun ontmoeting in juni. Beide partijen hangen een andere definitie van ‘denuclearisering’ aan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, reist deze week naar Noord-Korea af om de besprekingen over denuclearisering van het schiereiland voort te zetten. Afgelopen weekend kwamen een Amerikaanse en Noord-Koreaanse delegatie samen de grens tussen Noord- en Zuid-Korea om te spreken over de uitvoering van de intentieverklaring.

Donald Trump en Kim Jong-un tijdens hun ontmoeting in Singapore, juni 2018. Foto Saul Loeb / AFP

VS proberen China Mobile te weigeren

De Amerikaanse overheid probeert opnieuw een Chinees techbedrijf te blokkeren. De National Telecommunications and Information Administration (NTIA) adviseert Federal Communications Commission om China Mobile niet toe te laten tot de Amerikaanse markt. De Chinese staatstelecomprovider met ruim 900.000 klanten had daartoe in 2011 een verzoek ingediend. China Mobile vormt een risico voor de nationale veiligheid, meldt de National Telecommunications and Information Administration (NTIA) in een verklaring.

Dit advies is een volgende stap in het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China, die de Chinese techbedrijven hard treffen. Maandag werd duidelijk dat de beursgang van telecombedrijf Xiaomi maar de helft opleverde. Donald Trump bestempelde Chinese techbedrijven als dieven van het Amerikaans intellectueel eigendom.

ZTE, een ander groot Chinese techbedrijf, werd ook al verboden om Amerikaanse technologie voor smartphones in te kopen in de Verenigde Staten. ZTE had de software illegaal doorverkocht aan Iran en Noord-Korea. In ruil voor het opschorten van het inkoopverbod moet het bedrijf moet een boete van een miljard dollar (meer dan 800 miljoen euro) betalen en toegang verlenen aan Amerikaanse inspectiediensten.

Foto Alex Lee / Reuters

Lees meer over de dreigende handelsoorlog: Handelstekort? Kom maar hier met je technologie, zegt China

Welkom in het nieuwe Trumpblog

Volg hier de laatste ontwikkelingen van 2 juli tot en met 8 juli rondom het presidentschap van Donald Trump.

Lees hier het Trumpblog van vorige week terug