Reportage

...Tokio rouwt om de harde tegenvaller

Japan

...terwijl Tokio de nederlaag na 0-2 voorsprong verwerkt.
...terwijl Tokio de nederlaag na 0-2 voorsprong verwerkt. Foto Issei Katao/REUTERS

De miljoenen Japanners die om drie uur ’s ochtends waren opgestaan om de wedstrijd tegen België te volgen, hebben dat besluit ongetwijfeld berouwd. Het onverwachte verlies in de laatste minuut was een keiharde tegenvaller.

„Het winnende schot in de 94ste minuut maakte op hartverscheurende wijze een einde aan de WK-dromen van Japan”, schrijft de Japanse krant Mainichi. Dagblad Asahi schrijft het verlies toe aan „een lichte aarzeling en een gebrek aan communicatie binnen een periode van slechts 12 seconden”.

„Ik denk dat de manier waarop we het spelplan hebben uitgevoerd onze naïviteit toont”, zei aanvoerder Makoto Hasebe in een interview met de Japanse pers. „Het is moeilijk onder woorden te brengen en het zal even duren het goed te begrijpen, maar we hebben de bal goedkoop weggegeven en verschillende fouten hebben tot ons verlies geleid.”

Ondanks het verlies roemde de Japanse pers het team om zijn fascinerende spel. „Wanneer de pijn wegebt, zal Japan zich realiseren dat het een van de meest interessante wedstrijden van het WK speelde”, schreef de Mainichi.

Het wereldkampioenschap begon juist zo hoopvol voor Japan. Op 19 juni overweldigde Japan Colombia in een historische wedstrijd. Het was de allereerste keer dat een Aziatisch team een Zuid-Amerikaans team versloeg op het WK.

Nadat Japan donderdag doorging naar de knock-outfase, werd er midden in de nacht wild feest gevierd op en rond het beroemde Shibuya-kruispunt in het centrum van Tokio. Er werd gehoopt dat Japan voor meer verrassingen zou zorgen. Het mocht niet zo zijn.

WK voetbal Sport E11