Teambelang gaat bij Zweden boven alles

Foto Michael Dalder

Zweden heeft zich geplaatst voor de kwartfinales door een 1-0 overwinning op Zwitserland. Emil Forsberg maakte in de 66ste minuut met een van richting veranderd schot het enige doelpunt. In de kwartfinale neemt Zweden het op tegen Engeland.

Bij Zweden, dat Nederland weghield van het WK, betekent het team alles, zegt bondscoach Janne Andersson. Ook toen fans zijn naam scandeerden, wees hij erop dat het niet om hem gaat. „Deze ploeg is de verpersoonlijking van die aanpak.”

Joachim Löw blijft bondscoach van Duitsland. Dat heeft de nationale voetbalbond DFB dinsdag bevestigd. Löw verlengde in mei zijn contract tot en met het WK van 2022 in Qatar, maar na de vroege uitschakeling van Die Mannschaft in Rusland leek er een voortijdig einde te komen aan de samenwerking. Op 6 september is het duel met Frankrijk in de nieuwe Nations League de eerste gelegenheid waarbij Löw weer op de bank plaatsneemt. De Duitsers nemen het daarna op tegen Oranje.

De Japanner Keisuke Honda (32) heeft aangekondigd dat hij in Rusland zijn laatste WK heeft gespeeld. Met vier WK-doelpunten is de oud-speler van VVV-Venlo de topschutter van Azië. In 98 interlands maakte Honda 37 doelpunten voor zijn land.

Aanvoerder Makoto Hasebe (34) zet eveneens een punt achter zijn interlandcarrière. De middenvelder kwam 114 keer uit voor de Japan.

De Nigeriaanse aanvoerder John Obi Mikel heeft tegen Argentinië gespeeld, terwijl zijn vader was ontvoerd. Kort voor het duel hoorde hij telefonisch dat zijn vader was gekidnapt. Mikel moest zwijgen tegenover de politie en losgeld betalen. „Ik besloot te spelen, omdat ik 180 miljoen Nigerianen niet in de steek kon laten.” De politie slaagde er maandag in Mikels vader te bevrijden.