Neymar inspireert Brazilië, maar irriteert Mexicanen

WK nieuws

Krohn-Dehli stopt als international
Krohn-Dehli stopt als international Foto Carlos Barria/Reuters

Brazilië voldoet op het WK, in tegenstelling tot andere favorieten, wel aan de verwachtingen. De meervoudig wereldkampioen rekende in de achtste finale met Mexico: 2-0.

Neymar vertolkte de hoofdrol. Kort na de rust nam hij de 1-0 voor zijn rekening. In de slotfase bereidde de ster van Paris Saint-Germain, via de voet van de Mexicaanse doelman Guillermo Ochoa, de 2-0 van invaller Roberto Firmino voor.

De Mexicaanse bondscoach Juan Carlos Osorio hekelde na de nederlaag tegen Brazilië het gedrag van Neymar. „Omdat één speler voortdurend op de grond lag verloren wij veel tijd om te doen wat we wilden: goed voetballen. Het is een schande. En de scheidsrechter trad er niet tegenop. Wij hebben 53 procent van de tijd balbezit gehad. Het grootste deel van de wedstrijd hebben we gecontroleerd. Na rust konden we niet spelen zoals we dat voor rust deden, omdat de scheidsrechter het toeliet dat iemand er voortdurend voor zorgde dat het spel moest worden stilgelegd.”

Geen land heeft op alle WK’s bij elkaar vaker gescoord dan Brazilië. Door de 2-0 zege op Mexico het afstand van Duitsland. Brazilië staat nu op 228 treffers, Duitsland komt voorlopig niet verder dan 226.

Duitsland, dat in de eerste ronde werd uitgeschakeld, had bij aanvang van het toernooi nog een voorsprong van drie doelpunten. Na de groepsfase stonden de landen gelijk, 226-226.

De Deense middenvelders William Kvist en Michael Krohn-Dehli hebben na de uitschakeling op het WK afscheid genomen van de nationale ploeg. Zowel Kvist (33) als Krohn-Dehli (35) stopt als international. Krohn-Dehli, oud-speler van RKC Waalwijk, Ajax en Sparta Rotterdam en nu in dienst van het Spaanse Deportivo la Coruña, scoorde in de achtste finale tegen Kroatië als invaller in de strafschoppenserie.

Krohn-Dehli kwam tot 59 interlands (zes doelpunten). Kvist droeg 81 keer het shirt van de nationale ploeg en scoorde twee keer. „Bedankt voor alle mooie jaren”, schreef de middenvelder van FC Kopenhagen op Facebook.

Aanvoerder Andreas Granqvist van Zweden heeft zijn focus momenteel volledig op het duel met Zwitserland in de achtste finales, hoewel zijn vrouw volgens Zweedse media deze dinsdag is uitgerekend voor de geboorte van hun tweede kind. „Er is nog geen sprake van een bevalling. Met mijn vrouw gaat het goed. Ze is heel sterk. Ik richt me op de wedstrijd”, zegt hij.