Migratie

Meer dan 200 mensen verdronken voor kust van Libië

De afgelopen vijf dagen zijn meer dan tweehonderd mensen verdronken voor de kust van Libië. Hulporganisaties zeggen dat een van de oorzaken is dat zij geen drenkelingen meer mogen of kunnen oppikken.

De afdeling Libië van de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR twitterde dat maandag 276 mensen terug naar Libië zijn gebracht die waren opgepikt door de Libische kustwacht en dat 114 mensen worden vermist. Na een vergelijkbare actie op 29 juni konden maar veertien mensen levend worden teruggebracht en werd een honderdtal mensen vermist. De UNHCR meldde dinsdagmorgen dat dit jaar al 1.237 mensen op de Middellandse Zee zijn omgekomen.

Voorheen werden reddingsacties in het Libische Search and Rescue gebied uitgevoerd onder Italiaanse regie, omdat Libië geen goede voorzieningen had getroffen. Nu verwijst de hulpcentrale in Rome bij noodoproepen naar de Libische kustwacht.

Volgens de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms gaat het daarbij vaak fout. De organisatie zegt hulp aangeboden te hebben na een noodoproep vrijdag, maar te horen kreeg dat de Libische kustwacht hulp zou verlenen. Van de rubberboot in nood konden maar veertien mensen worden gered.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie zitten er nu 10.000 opgepikte migranten onder slechte omstandigheden in opvangkampen in Libië.