Leeuwarden is geen simpele stad voor reuzen

Culturele hoofdstad Leeuwarden verwacht 400.000 bezoekers voor ‘Les Géants’. Inspiratiebron voor hun verhaal: de Friese Elfstedentocht.

De Duiker is elf meter hoog en weegt drie ton. Om hem tot leven te brengen – de reuzenmarionet kan twee kilometer per uur wandelen – hangen veertig medewerkers van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe in kraanwagens aan touwen en trapezes. Het Kleine Reuzenmeisje: 5,5 meter hoog, 800 kilo, 2,5 kilometer per uur. De Hond Xolo: drie meter, 4,5 kilometer per uur.

Na steden als Berlijn, Barcelona, Montréal, Londen en Santiago komen Les Géants, de reuzen, nu naar Leeuwarden. In Berlijn (2009) en Londen (2006) trokken ze 1 à 1,5 miljoen bezoekers, Leeuwarden verwacht er van 17 tot 19 augustus pakweg 400.000.

De inspiratiebron voor het verhaal van de drie reuzenmarionetten die naar Leeuwarden komen is de Elfstedentocht, waarvan de Friese stad de start- en finishplaats is. Dat vertelde Jean-Luc Courcoult, medeoprichter en directeur van Royal de Luxe, maandag op een persconferentie in Madurodam. „Dat is een waanzinnige tocht, die aansluit op een ver verleden, toen alles hier nog ijs was.” 

Het Friese, volgens Courcoult „eenvoudige, maar mythische verhaal” heeft de titel Grote schaats in het ijs gekregen. Het zal gaan over de schaatsen van een reus uit de tijd van de mammoeten, die weer tevoorschijn zijn gekomen tijdens olieboringen.

In alle voorstellingen van Royal de Luxe beleven de reuzenmarionetten een verhaal dat zijn wortels heeft in plaatselijke mythologie. In Leeuwarden neemt Grote schaats in het ijs drie dagen in beslag, het verhaal gaat ook ’s nachts door. De reuzen slapen dan op het plein bij de Oldehove, de scheve toren van Leeuwarden die hun zal dienen als hoofdkussen.

Van alle steden waar Les Géants tot nu toe hebben opgetreden, heeft Leeuwarden „de smalste straatjes”, zei Courcoult: „Het is geen simpele stad voor reuzen.” Soms zullen ze over gebouwen heen worden getakeld, als een passage niet te nemen is. Om de verwachte mensenmassa aan te kunnen, zal het verhaal zich niet alleen in het centrum, maar ook in omliggende wijken afspelen.

De reuzenmarionetten komen uit Nantes. Ze worden in een twintigtal trailers vervoerd naar Leeuwarden, waar ze vanaf 20 juli worden opgebouwd. Aan de totstandkoming van de voorstelling in Friesland is zo’n drie jaar gewerkt. Daarbij hoorden bezoeken aan andere steden, om te kijken naar hun crowd control. Royal de Luxe werkt zonder dranghekken, de reuzen wandelen door de stad met alleen een meebewegend rood-wit lint om elke marionet. Leeuwarden-Fryslân is dit jaar Culturele Hoofdstad van Europa.