Geweld tegen journalisten

In 2018 zijn al 51 journalisten gedood

In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 51 journalisten gedood. Dat heeft persorganisatie Reporters Sans Frontières (RSF) bekendgemaakt. Normaal gesproken komt RSF aan het eind van het jaar met een rapport. Dit jaar wijkt de organisatie daarvan af omdat de tussenstand nu al zo „alarmerend” is.

Vorig jaar kwamen in totaal 65 journalisten om, aldus RSF. Daarmee was 2017 het minst dodelijke jaar voor journalisten in veertien jaar tijd. Dit jaar loopt het dodental echter snel op. Donderdag vielen bij een schietpartij op de redactie van de Capital Gazette in Annapolis in de Amerikaanse staat Maryland vijf doden. De dader had een langlopend conflict met de krant.

De dodelijkste landen in 2018 zijn tot nu toe Afghanistan, waar elf journalisten omkwamen, en Syrië (zeven). In de VS staat de teller nu op zes, waarmee het land in de top drie komt.

Ook in Nederland neemt het aantal incidenten tegen journalisten toe, bleek vorig jaar uit onderzoek op initiatief van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Vorige week werd een aanslag gepleegd op het gebouw van De Telegraaf. Kort daarvoor is het gebouw van Panorama beschoten.

Woensdag komen de NVJ, het Genootschap van Hoofdredacteuren, de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, het openbaar ministerie en de politie bijeen om over maatregelen te spreken. De NVJ pleit onder meer voor training van journalisten. Minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) heeft aangegeven te willen aansluiten bij het overleg.