Recensie

Recensie Film

De robot die kan voelen

Documentaire ‘More Human Than Human’ behandelt de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie. Kan een robot creatief zijn?

Kan een robot empathie ontwikkelen?
Kan een robot empathie ontwikkelen?

Documentaire More Human Than Human kijkt naar de stand van zaken in robotica en kunstmatige intelligentie (KI). Vormt KI een bedreiging voor de mensheid, zoals wetenschapper Stephen Hawking dacht, of biedt het juist veel kansen?

In de documentaire van Femke Wolting en Tommy Pallotta komen zowel tech-utopisten als sceptici aan het woord. Wordt de mens overgenomen door de machine? Kan KI creatief zijn? Er komt een acteerrobot voorbij, de RoboThespian, die beroemde filmscènes beroerd naspeelt en de robot Sophia, aan wie Saoedi-Arabië het staatsburgerschap verleende. Een moeder is blij met Apples ‘slimme assistent’ Siri, die alle vragen van haar autistische zoontje geduldig beantwoordt.

Rode draad in de film is de poging een camerabot te bouwen die Pallotta gaat interviewen. Kan zo’n bot voldoende empathie ontwikkelen? Wat maakt eigenlijk een mens tot mens?

Hoewel More Human Than Human een goed overzicht van de ontwikkelingen geeft, gaat de film niet heel diep. Veel is ook al bekend van series, zoals Robo Sapiens (met Jelle Brandt Corstius), en andere documentaires als Ik ben Alice (over zorgrobot Alice).