België

Politie verijdelt terreuraanslag op Iraanse oppositie in Frankrijk

De Belgische justitie heeft mogelijk een terreuraanslag verijdeld op een Iraanse conferentie die deze maand plaatsvond in Frankrijk. Dat meldt het Belgisch Federaal Parket. Een man en een vrouw zijn zaterdag aangehouden in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe op verdenking van terrorisme.

Het gaat volgens Belgische media om de 38-jarige Amir S. en zijn echtgenote Nasimeh N. (32), beiden met de Belgische nationaliteit maar van Iraanse origine.

Het duo werd gepakt met 500 gram van de explosieve stof TATP. In hun Mercedes werd een ontstekingsmechanisme gevonden. Het stel, dat vermoedelijk uit de plaats Wilrijk vlakbij Antwerpen komt, wilde volgens justitie afgelopen zaterdag toeslaan op een conferentie van de Iraanse oppositiegroep Mujahedeen-Khalq (MEK) in het Franse Villepinte, nabij Parijs. Op de bijeenkomst waren zo'n 25.000 mensen aanwezig, onder wie Rudy Giuliani, juridisch adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump. De Mujahedeen-Khalq is een oppositiegroep in ballingschap die uit is op een machtwisseling in Teheran.

Naast het Belgische stel met Iraanse wortels zou er ook nog een verdachte zijn aangehouden in Frankrijk. Een diplomaat van de Iraanse ambassade in Wenen, Assadollah A., vermoedelijk ook betrokken bij de geplande aanslag, is gearresteerd in Duitsland.