Aldi en Lidl stoppen verkoop energiedrankjes aan jongeren

Volgens voedingsdeskundigen zijn de drankjes slecht voor het concentratievermogen van kinderen en kunnen ze zelfs leiden tot hartritmestoornissen.

Blikjes van de bekende merken energiedrank. Deze zijn overigens niet allemaal te koop bij Aldi.
Blikjes van de bekende merken energiedrank. Deze zijn overigens niet allemaal te koop bij Aldi. Foto Koen van Weel / ANP

Aldi stopt per 1 oktober met de verkoop van energiedrankjes met een hoog cafeïnegehalte aan kinderen die jonger zijn dan veertien jaar. Dat meldt de supermarktketen dinsdag in een verklaring. Enkele uren na de aankondiging van Aldi volgde ook concurrent Lidl met dezelfde verklaring. Voedingsdeskundigen zijn het erover eens: energiedrankjes als Red Bull, Monster en Bullit zijn slecht voor het concentratievermogen van kinderen en kunnen leiden tot hartritmestoornissen en vermoeidheid.

Met name de combinatie van suiker en cafeïne is slecht voor jongeren. De energiestoot die de drankjes geven, komt met name door de grote hoeveelheid suiker die ze bevatten. Een blikje van 250 milliliter mag maximaal 88 milligram cafeïne bevatten - net zoveel als in een slappe kop koffie en vier keer zo veel als in een blikje cola. Het Voedingscentrum adviseert kinderen jonger dan dertien helemaal geen energiedrankjes te drinken, in het bijzonder vanwege het hoge aantal calorieën (66 kcal per 100 ml).

Vijf vragen over energiedrankjes: Tot 13 jaar is het advies: geen druppel

Kinderartsen, verenigd in de koepelorganisatie NVK, willen een verkoopverbod voor jongeren onder de achttien jaar. Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) vond een verbod niet nodig en legde de verantwoordelijkheid bij de ouders. Wel stelde Blokhuis in januari een onderzoek in naar de effecten van energiedrankjes. Volgens een woordvoerder gaan de resultaten daarvan een dezer dagen naar de Tweede Kamer.

Aldi is de eerste supermarktketen in Nederland die de verkoop van de drankjes aan banden legt. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland stopte Aldi in januari van dit jaar al met de verkoop van energiedrankjes aan jongeren, hier zelfs onder de zestien.

Waarom houden we zo van suiker? Wetenschapsjournalist Wim Köhler legt uit.

Correctie (3 juli 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond dat een blikje van 250 milliliter maximaal 88 gram cafeïne mag bevatten. Dat moet zijn: maximaal 88 milligram.