WK voetbal dag 18: België ontsnapt tegen Japan, ook Brazilië door

België maakte een 2-0 achterstand in een half uur goed. Brazilië won relatief eenvoudig van Mexico met 2-0.

De Belgen vieren de 2-2.
De Belgen vieren de 2-2. Foto Sergio Perez/Reuters
 • België wint door late treffer van Japan

  België is maandag ontsnapt aan uitschakeling in de achtste finales van het WK voetbal. Het team kwam 2-0 achter tegen Japan maar wist dankzij een goal in blessuretijd een 3-2 overwinning binnen te slepen.

  België
  0
  Japan
  0

  België begon allerminst overtuigend aan de eerste helft. Terwijl sommige spelers mogelijk al met hun gedachten bij het treffen met Brazilië waren, was het Japan dat de eerste kansjes kreeg. De Aziaten kwamen geregeld tot het zestienmetergebied maar daar stokte vaak de aanval. De beste kans was wel voor België: aanvaller Romelu Lukaku kwam goed voor Japanner Yoshida en leek de bal zo in het doel te kunnen tikken. Een ultieme poging van de verdediger voorkwam dat.

  Vlak na rust kwam Japan verrassend op 1-0 dankzij Genki Haraguchi. Verdediger Jan Vertonghen verslikte zich in een bal vanaf Japanse helft en stelde de aanvaller in staat aan de rechterkant op te komen. Vanuit een lastige positie schiet Haraguchi in de verre hoek raak.

  Na de tegentreffer kregen de Belgen vrijwel meteen een grote kans op de 1-1. Eden Hazard schoot vanaf een meter of twaalf echter op de paal. Niet veel later lag de bal er aan de andere kant wel in. Bij een afstandsschot Takashi Inui zagen de Belgische verdedigers er opnieuw niet goed uit. De Japanner kon vrij uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied. Opeens had België twee treffers nodig om uitschakeling te voorkomen.

  De Rode Duivels slaagden in die missie. Eerst was er een wonderschoon doelpunt van Jan Vertonghen die de bal met zijn hoofd vanaf de linkerkant van het strafschopgebied leek voor te zetten. De bal zeilde echter over alles en iedereen heen, inclusief de Japanse doelman, en belandde achttien meter verder in het doel.

  Vijf minuten later was het 2-2 na wederom een kopgoal, dit keer van invaller Marouane Fellaini. De Belg tornde uit boven de Japanse verdediger en zette zijn hoofd tegen de voorzet van Hazard.

  Met het oog op een nakende verlenging zette de Belgische ploeg nog één keer alles op alles. Dat resulteerde in een late treffer van invaller Nacer Chadli. De oud-speler van FC Twente rondde een mooie aanval af.

 • Brazilië wint Latijns-Amerikaanse strijd

  Brazilië
  0
  Mexico
  0

  Brazilië is na een verhitte wedstrijd tegen Mexico door naar de kwartfinales. De vijfvoudig wereldkampioen won na een succesvolle tweede helft met 2-0 van de Mexicanen. Neymar en Firmino maakten de goals.

  Van te voren was al duidelijk dat Brazilië, het enige land dat tot nu toe aan elk WK heeft deelgenomen, het moeilijk zou krijgen tegen Mexico. Want als dit WK één ding laat zien, is het dat de favorieten niet al te best presteren. Duitsland, Spanje, Portugal en Argentinië werden eerder al uitgeschakeld.

  Bij de laatste Copa América in 2016 kwam Mexico verder dan Brazilië, dat er in de groepsfase al uitging, terwijl Mexico tot de kwartfinale kwam. Toch had Mexico van te voren de statistieken niet mee: op de laatste zes WK’s, sinds 1994, werd het land telkens in de achtste finales uitgeschakeld.

  In Rusland werden de Mexicanen in hun laatste groepswedstrijd weggespeeld door Zweden (0-3), maar daar tegenover staat de 1-0 zege op Duitsland, met uitstekend spel, en de winst op Zuid-Korea (2-1). De Brazilianen wonnen hun laatste twee groepsduels tegen Costa Rica (2-0) en Servië (2-0) na de mislukking in de openingswedstrijd tegen Zwitserland (1-1).

  Lees ook: WK-vooruitblik, dag 18: Strijd der Latijns-Amerikanen, België tegen Japan

  Bij de aftrap deze maandag was de eerste kans in de Samara Arena voor de Mexicanen. PSV’er Hirving Lozano kreeg de bal via de Braziliaanse keeper Alisson voor de voeten, waarna zijn schot werd geblokt door verdediger Miranda. Daarna ging Brazilië in de aanval, maar een schot op doel werd weggewerkt door de Mexicaanse doelman José de Jesús Corona.

  Mexico nam de eerste twintig minuten het voortouw, maar daarna nam de druk van Brazilië toe. De eerste echte kans van Brazilië kwam van sterspeler Neymar rond de 25ste minuut. Hij zette twee verdedigers op het verkeerde been, maar werd gestopt door doelman Guillermo Ochoa. Aanvaller Jesus en middenvelder Coutinho probeerden het ook nog, maar opnieuw hield de keeper de bal van de lijn. Bij rust bleef het 0-0.

  Nadat de Italiaanse scheidsrechter Gianluca Rocchi het startsignaal gaf voor de tweede helft kreeg Braziliaan Coutinho meteen een kans. Een snoeihard schot. Kort daarna maakte Neymar, de duurste voetballer ooit, rond de vijftigste minuut zijn tweede goal van het toernooi. Na een strakke pass van Willian schoot de aanvaller van Paris Saint Germain de bal er met de punt van zijn voet in.

  Na het tegendoelpunt zakte Mexico in. Braziliaan Paulinho mocht al snel weer op doel schieten - een grote kans - maar keeper Ochoa was er net op tijd bij. Na 60 minuten speeltijd, een zuiver schot van Willian. Doelman Ochoa raakt de bal met zijn vingertoppen, de bal ging over.

  Mexico bleef terugvechten, maar leek uitgespeeld. De kansen waren vooral voor Brazilië. Rond de 70ste minuut was er ook weer wat theater van de 26-jarige Neymar te zien. Buiten de lijnen van het veld lag hij te kermen van de pijn, nadat de Mexicaan Miguel Layún zijn voet op de enkel van Neymar zette, maar het viel mee. Er werd geen kaart uitgedeeld en Neymar kon gewoon weer verder.

  Met nog ongeveer vijf minuten speeltijd te gaan maakte Brazilië het beslissende doelpunt. Na een voorzet van Neymar tikte Roberto Firmino de bal er soepel in. 2-0 bleef het ook bij het fluitsignaal. Brazilië gaat door, Mexico moet naar huis.

 • Bekijk hier het hele programma WK voetbal 2018