Vermist Thais voetbalteam levend gevonden in grotten

Ze zitten echter diep in het grottencomplex, wat de reddingsoperatie bemoeilijkt. De twaalf jongens en hun coach werden al negen dagen vermist.

Beeld van de jongens in de grot.
Beeld van de jongens in de grot. Foto EPA

Alle leden van het voetbalteam dat al negen dagen vermist werd in een grottencomplex in Thailand zijn levend gevonden. De twaalf jongens en hun coach zijn maandag gelokaliseerd, meldt persbureau Reuters op basis van een verklaring van een lokale provinciegouverneur. Ze kwamen na hevige regenval vast te zitten in het grottenstelsel Tham Luang, in het noorden van het land. Ze zijn echter nog niet uit het complex bevrijd.

Waar en in welke conditie de jongens en hun coach zijn gevonden, is vooralsnog onduidelijk. De kans dat de voetballers, tussen de elf en zestien jaar oud, nog levend werden teruggevonden leek met de dag kleiner te worden. Vermoed werd dat ze droge schuilplaats in de kruip-door-sluip-door-grotten zochten vanwege de regen.

Beeld vanuit de schuilplaats van de vermisten:

Zoekacties die de afgelopen week op touw werden gezet, waren tot maandag vruchteloos. Diezelfde regenval bemoeilijkte het werk van de reddingsteams aanmerkelijk: het waterpeil in de grot was flink gestegen. Totdat ze maandag laat op de Thaise avond werden gevonden. Hulpdiensten staan met de vermisten in contact. “De reddingsoperatie is nog niet over”, zo waarschuwde gouverneur Narongsak Ostanakorn van provincie Chiang Rai.

Lees ook: Thailand haalt opgelucht adem: het voetbalteam is gevonden

Het team bevindt zich diep in de grot. Dat maakt het voor reddingswerkers lastig om ze te bereiken. De doorgangen zijn nauw en het is voor duikers lastig om, met hun apparatuur, door de spelonken heen te komen. Zondag werd echter een doorbraak geforceerd toen het waterpeil zakte.

Mega-operatie

Bij de operatie zijn inmiddels ook teams uit de Verenigde Staten, China, Groot-Brittannië, Japan en Australië betrokken. Inmiddels gaat het om meer dan duizend reddingswerkers.