Dopingzaak Froome gesloten, start in Tour

Froome kwam vorig jaar onder vuur te liggen nadat bekend was geworden dat hij salbutamol had gebruikt, een medicijn tegen astma.

De Britse wielrenner Chris Froome na het winnen van de Tour de France in 2017.
De Britse wielrenner Chris Froome na het winnen van de Tour de France in 2017. Foto Robert Ghement / EPA

Viervoudig Tourwinnaar Chris Froome krijgt geen straf voor dopinggebruik. De zaak die de internationale wielerunie UCI tegen de Britse wielrenner had aangespannen is gesloten. Dat meldt de UCI maandag.

Froome kwam vorig jaar onder vuur te liggen nadat bekend was geworden dat hij salbutamol had gebruikt, een medicijn tegen astma. Dat is op zich niet verboden, mits het niet in te hoge concentraties wordt ingenomen. De hoeveelheid die in het bloed van Froome werd aangetroffen overschreed de norm die het Wereld Anti-dopingagentschap (WADA) hanteert.

Lees ook: Is Froome schuldig? Dat is niet te bewijzen

Geen straf

Desondanks zien de UCI en het WADA geen reden om Froome te straffen, omdat aangetoond kon worden dat de abnormale waarde het gevolg was van toegestaan gebruik van het geneesmiddel. De Team Sky-wielrenner mag gewoon blijven rijden en wordt niet gestraft.

Een dag eerder meldde de Franse krant Le Monde dat Froome niet mee mag doen aan de Tour de France, die over een week start. Het dagblad zei zich te baseren op een bron bij de Amaury Sport Organisation (ASO), de eigenaar van de ronde. Team Sky maakte bezwaar tegen het besluit.

Reacties

Froome reageerde maandag op Twitter en zei dankbaar en opgelucht te zijn en sprak van “een emotionele negen maanden”. “We kunnen nu allemaal vooruit kijken en ons focussen op de Tour de France”, aldus Froome.

Twitter avatar chrisfroome Chris Froome Grateful and relieved to finally put this chapter behind me, it has been an emotional 9 months. Thank you to all of those who have supported and believed in me throughout. https://t.co/OGzsg83Gjj

Ook Team Sky laat weten verheugd te zijn over de uitspraak van de UCI. “Chris heeft bewezen een grote kampioen te zijn - niet alleen op de fiets, maar ook in hoe hij zich staande gehouden heeft tijdens deze periode”, aldus Team Sky-coach Dave Brailsford. “Het is niet makkelijk geweest, maar zijn professionaliteit, integriteit en goede karakter terwijl hij onder druk stond zijn een voorbeeld en gift voor de sport geweest.”

Froome won in zijn wielercarrière alle drie de grote rondes. In 2013, 2015, 2016 en 2017 schreef hij de Tour de France op zijn naam. In het laatstgenoemde jaar won hij ook de Ronde van Spanje, dit jaar triomfeerde hij in de Ronde van Italië.