Opinie

Speel nooit roulette met Russen

De cruciale memo gericht aan de Spaanse selectie heeft het team blijkbaar niet bereikt. Misschien was deze per ongeluk geadresseerd aan de ontslagen bondscoach Julen Lopetegui en besloot die, mokkend thuis op de bank zijn eerste salaris van Real tellend, de informatie voor zichzelf te houden.

In ieder geval ontging zijn ad hoc opvolger Fernando Hierro de eenvoudige boodschap: niets op dit WK gaat zoals je zou verwachten. (PS: speel nooit roulette met Russen.)

Dus konden de Spanjaarden zondag hun koffers pakken, de Duitsers, Argentijnen en Portugezen achterna. Exit Kroos, exit Messi, exit Ronaldo, exit Iniesta.

Het doet je Hollandse fantasie toch even op hol slaan. Stel, stel dat niet Zweden maar wij nu al met één voet in de kwartfinale stonden, zonder risico al die Angstgegner nog tegen te komen.

Terug in de harde werkelijkheid blijkt mijn favorietenlijstje nu een afspiegeling van geografische nabijheid. Dus België, dat moedig/dom van Engeland durfde te winnen, voorop. Dan Engeland en vervolgens Frankrijk (wie zuidelijk woont: kan ook andersom), dat tegen Argentinië eindelijk liet zien wat voor topploeg het is. Deze rangschikking gaat wel gepaard met excuses aan de ex-Amsterdamse bijtkoning Luis Suárez.

Maar qua Hup Holland fluit Björn Kuipers natuurlijk de finale.

, politiek redacteur, schrijft tijdens het WK voetbal een wisselcolumn met Arjen Fortuin