Serena Williams verslaat Rus, Bertens wel door op Wimbledon

Eerder op de dag verloor de Amerikaanse Sloane Stephens in twee sets van Donna Vekic.

Arantxa Rus komt op Wimbledon niet verder dan de eerste ronde.
Arantxa Rus komt op Wimbledon niet verder dan de eerste ronde. Foto Ben Stansall/AFP

Arantxa Rus is maandag in de eerste ronde van Wimbledon uitgeschakeld door zevenvoudig winnares Serena Williams. De Amerikaanse versloeg de Nederlandse na bijna anderhalf uur spelen in twee sets, met 5-7 en 3-6.

Rus maakte het de als 25ste geplaatste Williams niet makkelijk. In de eerste set kwam ze een break in de eerste game nog te boven, maar verloor ze toch door een nieuwe break van Williams op 5-6. Rus begon de tweede set sterk met een break op de service van de Amerikaanse, maar die knokte terug door vijf games op rij te winnen. Ze kwam terug van 3-1 naar 3-5 en had uiteindelijk zes matchpoints nodig om Rus te verslaan.

Rus kwam vorig jaar niet verder dan de kwalificatieronde voor het grastoernooi in Londen. Ze stond dit jaar voor het eerst sinds 2013 in het hoofdtoernooi. Williams deed vorig jaar niet mee aan Wimbledon vanwege haar zwangerschap. Een jaar eerder won ze het grandslamtoernooi nog, in de finale won ze toen van de Duitse Angelique Kerber. Op Roland Garros moest Williams dit jaar opgeven vanwege een blessure.

Bertens

Kiki Bertens heeft de eerste ronde Wimbledon wel overleefd. Op het Londense gras versloeg de als twintigste geplaatste Nederlandse de Tsjechische qualifier Barbora Stefkova in twee sets: 6-3 en 6-2.

Bertens, die geen fantastisch palmares heeft op grastoernooien, ging in de eerste set gelijk op met Stefkova. De Tsjechische nummer 717 van de wereld bereikte via de kwalificaties het hoofdtoernooi. Op 3-3 forceerde de Nederlandse een break, waarna ze nog twee games pakte en zo de eerste set won.

Aan het begin van de tweede set leek Bertens op eigen service gebroken te worden. De Wateringse wist echter verschillende breekpunten weg te werken en uit te lopen naar 3-0. Vervolgens speelde ze de partij op routine uit. In de tweede ronde speelt Bertens tegen de winnaar van de wedstrijd tussen de Chinese Yafan Wang en Anna Blinkova uit Rusland.

Sloane Stephens al meteen uitgeschakeld

Roland Garros-finaliste Sloane Stephens is maandag verrassend in de eerste ronde van Wimbledon uitgeschakeld. De nummer vier van de wereld legde het af tegen de Kroatische Donna Vekic. De Amerikaanse Stephens verloor ruim, met 1-6 en 3-6.

Stephens, die vorig jaar de US Open won, werd op het grastoernooi in Londen in 2017 ook al in de eerste ronde uitgeschakeld. En hoewel ze in aanloop naar Wimbledon geen enkel grastoernooi speelde, werd de Amerikaanse vanwege haar finaleplek op het Parijse gravel tot een van kanshebbers voor de eindzege gerekend.

Dat gebrek aan voorbereiding leek haar echter op te breken: Stephens kon het tempo op de snelle ondergrond maar moeizaam bijhouden en maakte veel onnodige fouten (26 in de gehele wedstrijd). Ze werd daar mede toe gedwongen door de sterk serverende Vekic. De eerste set ging al in 25 minuten naar de Kroatische.

Stephens brak Vekic aan het begin van de tweede set en leek zich te willen revancheren voor de zwakke eerste set. De Amerikaanse kon dat niveau echter niet vasthouden: de volgende drie games waren voor Vekic. Stephens wist vervolgens in de negende game nog drie matchpoints weg te werken, maar bij de vierde poging was het raak.

Nederlanders

Met de uitschakeling van Rus is Bertens nu de enige overgebleven Nederlandse bij het vrouwenenkel op Wimbledon. Bij de mannen is Robin Haase de enige Nederlander die meedoet aan het enkeltoernooi. Hij komt maandag niet in actie.