Relatie VS-Noord-Korea

Inlichtingendiensten VS: ‘Noord-Korea verhoogt productie nucleair materiaal’

Bij Amerikaanse inlichtingendiensten bestaat het vermoeden dat Noord-Korea de productie van nucleair materiaal heeft opgeschroefd. Dat zou blijken uit een overheidsrapport dat de Amerikaanse nieuwszender NBC in handen heeft. De zender ondervroeg ook vijf anonieme overheidsfunctionarissen, die zeggen dat Noord-Korea de productie van verrijkt uranium heeft verhoogd, terwijl tegelijkertijd publiekelijk werd gewerkt aan de verbeterde diplomatie met de Verenigde Staten.

Ook The Washington Post citeerde zaterdag bronnen bij de Amerikaanse inlichtingendiensten die zeggen dat bewijs bestaat dat Noord Korea ook na de top met de VS op 12 juni waarin het denuclearisatie beloofde verder heeft gewerkt aan zijn nucleaire arsenaal.

Volgens het overheidsrapport zou in Noord-Korea meer dan één geheime locatie bestaan voor nucleaire productie. Er is één officiële verrijkingsfaciliteit bekend, bij Yongbyong. Eerder deze week schreef de gezaghebbende onderzoeksgroep 38North dat bij dat complex verbouwingen zijn waargenomen. Zo zou daar een nieuw koelsysteem voor de plutonium-reactor zijn aangebouwd.

Na hun ontmoeting tekenden de Amerikaanse president Donald Trump en de leider van Noord-Korea, Kim Jong-un, een gezamenlijke intentieverklaring over dergelijke ‘denuclearisatie’. In dat document werden echter geen eisen gesteld over hoe dat moet gebeuren.

Zondag zei Trumps nationale veiligheidsadviseur John Bolton in een interview met CBS dat de VS een plan hebben opgesteld dat in een jaar tijd tot de complete ontmanteling van Noord-Korea's nucleaire en ballistische arsenaal zou moeten leiden. Minister van Buitenlandse Zaken Pompeo zou dit plan met de Noord-Koreanen gaan bespreken.

Bolton wilde zondag niet ingaan op de berichten over de verhoogde nucleaire productie van Noord-Korea, maar hij zei zich ervan bewust te zijn dat het land zich in het verleden niet aan toezeggingen had gehouden. (NRC)