Duo aangehouden in Brussel op verdenking aanslag Iraanse conferentie

Een man en een vrouw wilden volgens de Belgische justitie een bomaanslag plegen op een conferentie van een Iraanse oppositiegroep in de buurt van Parijs.

Foto Jonas Roosens / ANP

De Belgische justitie heeft mogelijk een terreuraanslag verijdeld op een Iraanse conferentie die zaterdag heeft plaatsgevonden in Frankrijk. Dat meldt het Belgisch Federaal Parket maandag. Een man en een vrouw zijn zaterdag gearresteerd in de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe op verdenking van terrorisme.

Het gaat volgens Belgische media om de 38-jarige Amir S. en zijn echtgenote Nasimeh N. (32), beiden met de Belgische nationaliteit maar van Iraanse origine.

Het duo werd gepakt met 500 gram van de explosieve stof TATP. In hun Mercedes werd een ontstekingsmechanisme gevonden. Het stel, dat vermoedelijk uit de plaats Wilrijk vlakbij Antwerpen komt, wilde volgens justitie afgelopen zaterdag toeslaan op een conferentie van de Iraanse oppositiegroep Mujahedeen-Khalq (MEK) in het Franse Villepinte, nabij Parijs. Op de bijeenkomst waren duizenden mensen aanwezig, onder wie Rudy Giuliani, de juridisch adviseur van Donald Trump.

Lees ook: Half Washington was aanwezig bij de jaarconferentie van de Iraanse oppositiegroep Mujahedeen-Khalq in Parijs, zag Midden-Oosten-kenner Carolien Roelants.

Naast het Belgische stel is er ook nog een verdachte aangehouden in Frankrijk. Een Iraanse diplomaat van de ambassade in Wenen, Assadollah A., vermoedelijk ook betrokken bij de geplande aanslag, is gearresteerd in Duitsland.