Mijnraad: versterk 1.500 huizen Groningen, geef andere bewoners keuze

Het advies van de Mijnraad moet duidelijkheid verschaffen over de versterkingsoperatie van huizen in het Groningse bevingsgebied nu de gaswinning naar nul gaat.

Een door bevingen beschadigd huis in het Groningse Lageland
Een door bevingen beschadigd huis in het Groningse Lageland Kees van der Veen

De eigenaren van ongeveer 3.000 huizen in Groningen waarvan de versterking tijdelijk is stopgezet, moeten zelf kunnen beslissen of de aanpak van hun huis doorgaat. Daarnaast zijn er zo’n 1.500 gebouwen in het Groningse bevingsgebied die onveilig zijn en zo snel mogelijk versterkt moeten worden. Dat adviseert de Mijnraad aan minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD). Het advies is gebaseerd op onderzoeken van onder andere het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), TNO en het KNMI naar de veiligheid in Groningen nu de gaswinning op termijn naar nul gaat.

Lees ook: Een streep onder het gastijdperk

Volgens de Mijnraad, een adviesorgaan van de minister op het gebied van delfstofwinning, wordt het de komende jaren veiliger in Groningen doordat de gaswinning omlaag gaat. Desondanks zijn er 1.500 huizen die op de lange termijn onveilig blijven en zo snel mogelijk moeten worden aangepakt, zodat bewoners bij een zware beving levend hun huis kunnen verlaten. De raad zegt verder dat er ongeveer 5.700 andere huizen in Groningen zijn die aan de veiligheidsnorm voldoen, maar volgens voorzitter Co Verdaas binnen een “onzekerheidsmarge” vallen. Met deze bewoners moet volgens hem het gesprek worden aangegaan over wat ze willen met hun huis.

Woedend

In die groep zitten ook de eigenaren van de huizen waarvan de versterking is stopgezet nadat Wiebes aankondigde de gaswinning op termijn naar nul te zullen brengen. Groningse regiobestuurders zijn daar woedend over: zij stellen dat een voornemen om de gaswinning omlaag te brengen nog niks verandert aan de veiligheid. Bovendien heeft een groot aantal van de 3.000 huishoudens waar de versterking is stopgezet al te horen gekregen dat hun huis onveilig is.

Overigens zit een klein deel van deze woningen ook in de 1.500 panden die volgens de raad juist zeer snel moeten worden aangepakt: die worden dus sowieso versterkt als het aan de Mijnraad ligt.

Het advies van de raad is opvallend omdat het SodM afgelopen donderdag nog zei dat er 5.000 huizen onveilig zijn en onmiddellijk versterkt moeten worden. Op de persconferentie van Verdaas ontstond verwarring over de twee totaal verschillende getallen die binnen één week worden gepresenteerd. Volgens de Mijnraad komt dit verschil door de onzekerheidsmarge die het SodM hanteert. De Mijnraad wil daar minder streng mee omgaan en de mensen die daarbinnen vallen zélf de keuze geven over de ingrepen bij hun huis.

Lees ook dit interview met inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren van het Staatstoezicht op de Mijnen

Overleg

Wiebes moet van de Tweede Kamer binnen een week duidelijkheid geven over de versterking. Hij wil daarom nu zo snel mogelijk in overleg met de Groningse regiobestuurders. Dat gebeurt mogelijk maandagmiddag nog. Na afloop van de persconferentie van Verdaas zei Wiebes dat het advies van de Mijnraad zou worden opgevolgd.

De Mijnraad, die negen leden telt, brengt op verzoek van de minister vooral adviezen uit over winningsplannen en opsporingsvergunningen die energiebedrijven aanvragen. In 2018 gebeurde dat tot nu toe zes keer.