Luchtvaart

Beoogde nieuwe topman Air France-KLM trekt zich – na brede kritiek – terug

De beoogde nieuwe topman van Air France-KLM Philippe Capron heeft zijn kandidatuur ingetrokken. Dat schrijft de zestigjarige zakenman in een brief aan de interim-bestuursvoorzitter Anne-Marie Couderc van de luchtvaartgroep. De Franse zakenkrant La Tribune heeft de brief integraal gepubliceerd. De Financial Times wees vrijdag ook al op het bestaan van de brief en het voornemen van Capron.

De beoogde bestuursvoorzitter leek al vanaf dag één kansloos. Als financieel directeur van de Franse energie- en afvalgigant Veolia had hij geen ervaring in de luchtvaartsector. De Franse minister van Verkeer zei vorige week nog dat het belangrijk was dat de nieuwe topman van Air France-KLM wel ervaring heeft in de luchtvaart.

In de brief verdedigt Capron zijn capaciteiten en concludeert hij dat de Franse staat – die 14 procent aandelen in handen heeft – zich bemoeid heeft met zijn kandidatuur. „Ik was begonnen mijzelf te introduceren bij andere managers toen een externe interventie dit proces blokkeerde, een opmerkelijke afwijking van het bestuur van deze private onderneming.”

Niet alleen de staat was kritisch over de geplande benoeming. Ook KLM en de aandeelhouders Delta en China Eastern Airlines, die allebei 8,8 procent aandelen in handen hebben, zouden niet blij zijn. Daarnaast zou hotelgroep Accor, die het aandelenpakket van de Franse staat wil overkopen, ongelukkig zijn met de keuze voor Capron.

Het uitlekken van zijn beoogde benoeming „opende de doos van Pandora”, stelt Capron in zijn brief. „Dat gaf iedereen die geloofde het recht te hebben het bedrijf mee te besturen, de mogelijkheid om zijn eigen agenda na te jagen.”

De getorpedeerde benoeming betekent een volgende uitdaging voor Air France-KLM, dat sinds begin dit jaar de aandelenkoers met bijna 50 procent zag dalen. Jean-Marc Janaillac legde eerder dit jaar zijn functie als topman neer na een gestrand personeelsakkoord.