Hervorming Publieke omroep

NTR-directeur: er moet één omroep komen, de NPO

Om de bezuinigingen te dragen, zonder te snijden in de programma’s, moet de publieke omroep verregaand hervormen. Er moet één omroep komen: de NPO. Dat stelt NTR-directeur Paul Römer in het AD van zaterdag.

Römers plan: het overkoepelend bestuur, de NPO, moet alle macht krijgen. De losse omroepen worden zelfstandige productiehuizen, die zonder inspraak programma’s op bestelling leveren aan de NPO – op gelijke voet met bestaande productiebedrijven. De losse omroepen krijgen wel de vrijheid om hun programma’s ook aan andere partijen (bijvoorbeeld Netflix) te verkopen, of ze zelf online uit te baten. De zogenoemde taakomroepen NOS en NTR moeten fuseren met de NPO.

Römer reageert met zijn plan op de ophef over de 62 miljoen euro die de NPO volgend jaar moet bezuinigen. Programma’s als Brandpunt + moeten verdwijnen, andere als Andere Tijden en Tegenlicht moeten zendtijd inleveren. Volgens de NPO staat dit overigens los van de bezuinigingen; het is „vernieuwing”.

Het plan van Römer lijkt op eerdere plannen, die nooit verder kwamen dan de tekentafel, wegens gebrek aan draagkracht. Tegelijk stroken ze met een proces dat al langer gaande is: dat de NPO steeds meer macht krijgt ten koste van de krimpende losse omroepen.