In beeld

Handenschudden met Trump

Regeringsleiders geven elkaar vrijwel altijd een hand als zij elkaar begroeten. Toch is er nog nooit zoveel aandacht geweest voor deze manier van groeten als de afgelopen maanden. Dit komt door de Amerikaanse president Donald Trump, die bekendstaat om zijn unieke, krachtige handdrukken. Maandag zal premier Mark Rutte tijdens een bezoek aan Washington ondervinden hoeveel kracht Trump nou echt in zijn handen heeft. In de aanloop daarnaartoe een collectie presidentiële handdrukken van januari 2017 tot nu.
Theresa May was op 27 januari 2017 de eerste wereldleider die Trump bezocht in het Witte Huis, zeven dagen na zijn inauguratie. De leiders lopen over de veranda van het Witte Huis als Trump Mays hand vastpakt en deze tweemaal een bemoedigend klopje geeft. Ze lopen zonder al te veel woorden te delen onder het toeziend oog van de wereldpers.
Foto Olivier Douliery/EPA
De Japanse premier Shinzo Abe bezocht Washington op 10 februari 2017. Tijdens deze ontmoeting vonden meerdere handdrukken plaats die de internationale media haalden. Op deze foto een handdruk na een persconferentie, waarbij de Amerikaanse president de macht, in de vorm van Abe's hand, naar zich toe lijkt te willen trekken.
Foto Michael Reynolds/EPA
Enkele dagen na de ontmoeting met Abe ontvangt Trump zijn Canadese collega Justin Trudeau. Volgens de BBC was Trudeau Trumps eerste waardige tegenstander als het gaat om handdrukken. De Canadees laat zich niet naar voren trekken, geeft een ferme handdruk en legt nadat deze foto is gemaakt zelfs een hand op de schouder van president Trump.
Foto Shawn Thew/EPA
Het was even onduidelijk of deze foto er zou komen. Na de eerste ontmoeting tussen Merkel en Trump, half maart 2017, kwamen beelden naar buiten waarop Merkel haar Amerikaanse tegenhanger vraagt of hij een 'handshake' wilde voor de camera's. Trump lijkt de vraag te negeren en blijft in de lens staren. De wereldleiders bekritiseerden elkaar maandenlang voordat ze elkaar in levende lijve ontmoetten in Washington.
Foto Clemens Bilan/EPA
In mei 2017 reisde de kroonprins van Abu Dhabi naar Washington. De mannen sloten een persconferentie af met een opvallend kalme handdruk. President Trump initieert het contact, maar legt zijn hand open, waardoor de hand van de prins bovenop de zijne terechtkomt. In vergelijking met andere handdrukken duurt deze beduidend korter.
Andrew Harnik/AP
Tijdens de veelbesproken ontmoeting tussen Trump en de Franse president Emmanuel Macron vond opvallend veel lichaamscontact plaats. De mannen stelden zich op als boezemvrienden, wat ook blijkt uit deze foto waar de leiders glimlachend de hand schudden, terwijl ze oogcontact maken.
Foto Peter de Jong/EPA
De Russische president Poetin schudt de hand van Trump aan de zijlijn van de G20-top in Hamburg. Tijdens de ontmoeting vonden verschillende handdrukken en schouderklopjes plaats. Op deze foto heeft Trump zijn hand onder die van Poetin geplaatst, iets wat de Amerikaanse president niet vaak doet. De mannen kijken elkaar intens aan.
Foto Saul Loeb/AFP
Trump schudt de hand van de Chinese president Xi Jinping, met op de achtergrond enorme Amerikaanse en Chinese vlaggen. De handdruk vond plaats in de zogenoemde Grote Hal van het Volk in Beijing, tijdens een bezoek van Trump aan verschillende Aziatische landen in november 2017.
Foto Roman Pilipey/EPA
Tijdens Trumps bezoek aan Azië deed hij mee aan een groepshanddruk met onder meer premier Phuc van Vietnam, president Duterte van de Filippijnen en premier Turnbull van Australië. De handdruk kwam niet zonder slag of stoot tot stand, de regeringsleiders worstelen duidelijk met de ingewikkelde opstelling. Het beeld ging de hele wereld over.
Foto Noel Celis/EPA
Terwijl de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in hartelijk lacht, kijkt Trump star voor zich uit tijdens deze handdruk in het Oval Office. Volgens Trump zijn de leiders goede vrienden én zakenpartners.
Foto Saul Loeb/AFP
Opnieuw een lachende Macron, ditmaal tijdens de G7-top die begin juni plaatsvond in Charlevoix, Canada. Tijdens het fotomoment raakt Macron zijn collega meerdere keren aan op de arm en hand, een beweging die we Trump vaak hebben zien maken. "Hij is mijn vriend, we hebben sinds het begin een fantastische relatie", aldus de Amerikaanse president.
Foto Ian Langsdon/EPA
Begin juni vond de historische ontmoeting tussen president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un plaats. Voorafgaand aan de top, die plaatsvond in Singapore, sprak Trump met de Singaporese premier Lee Hsien Loong. De Singaporees lacht terwijl Trump iets zegt tegen de pers. Dit laatste resulteert in het bekende beeld van Trump met pruilende lippen.
Foto Ministry of Communications and Information of Singapore/AFP
Dit beeld gaat vermoedelijk de geschiedenisboeken in. Het was voor het eerst ooit dat een Amerikaanse president en een Noord-Koreaanse leider elkaar de hand schudden, alleen daarom al wordt de ontmoeting in Singapore als historisch beschouwd. Opvallend zijn de Noord-Koreaanse en Amerikaanse vlaggen op de achtergrond, gebroederlijk naast elkaar uitgestald.
Foto Evan Vucci/AP
De koningin van Jordanië en first lady Melania Trump kijken toe hoe hun echtgenoten elkaar de hand schudden. Op 25 juni bezocht de Jordaanse koning Abdullah het Oval Office. Terwijl de vrouwen toekijken, spelen Abdullah en Trump elkaar vele complimentjes toe. De handdruk zelf duurde daarentegen maar enkele seconden.
Foto Brendan Smialowski/AFP