Frankrijk

Roemruchte crimineel ontsnapt per helikopter

Een roemruchte Franse crimineel is zondag op spectaculaire wijze ontsnapt uit zijn cel. Redoine Faïd wist zich te bevrijden met behulp van een helikopter die op de binnenplaats landde van zijn gevangenis ten zuiden van Parijs. Meerdere gewapende kompanen leidden ondertussen het gevangenispersoneel af. Faïd zat een celstraf van 25 jaar uit voor een gewapende overval waarbij een jonge agente werd gedood.

In 2013 wist meesterboef Faïd ook al eens uit de gevangenis te ontsnappen, en ook toen ging hij drastisch te werk. Hij gijzelde meerdere bewakers, blies met springstof vijf gevangenisdeuren op en ging er uiteindelijk vandoor in een gereedstaande vluchtauto.

Faid (1972), bijgenaamd ‘de schrijver’ en ‘het brein’, runde al in de jaren negentig een overval-en afpersingsbende in Parijs. Hij geniet een zekere status sinds hij een autobiografie schreef waarin hij claimde de misdaad te hebben afgezworen en waarin hij uit de doeken deed hoe hij op jonge leeftijd al met criminaliteit in aanraking was gekomen. In de mediatournee die volgde zei hij dat hij voor zijn levenswandel inspiratie zocht bij gangsterthrillers uit Hollywood.

Zondagavond was Faïd nog niet gevonden. De Franse politie liet weten: „We doen er alles aan de voortvluchtige te lokaliseren.” (BBC, AFP)