Chris Froome vrijgesproken van dopinggebruik bij Ronde van Spanje

Wielrennen

Chris Froome mag komende zaterdag gewoon starten in de Tour de France. De internationale wielerunie UCI maakte maandagochtend bekend dat de Britse wielrenner is vrijgesproken in een dopingzaak. De UCI en ook het wereldantidopingagentschap WADA zien geen reden om de viervoudig Tourwinnaar te straffen voor de veel te hoge dosis van het anti-astmamiddel salbutamol, die vorig jaar tijdens de Ronde van Spanje werd aangetroffen bij een dopingcontrole.

Zondag kwam de Franse krant Le Monde nog met het bericht dat Tourorganisator ASO had besloten om Froome uit de Tour te weren. Zijn ploeg Sky zou daarop bij het Frans Olympisch Comité (CNOSF) protest hebben aangetekend tegen de maatregel. Er zou dinsdag een rechtszaak volgen.

De beslissing dat Froome toch mag meedoen komt als een verrassing omdat de UCI eerder steeds verklaarde in de vermeende dopingzaak geen uitspraak zou volgen vóór de Tour. Bij Froome werd tijdens de Vuelta van 2017 een concentratie salbutamol in zijn urine aangetroffen die twee keer zo hoog was als de toegestane hoeveelheid. Omdat salbutamol op zichzelf geen verboden middel is, kreeg de Brit net als elke andere renner de kans aan te tonen waarom de concentratie zo hoog was.