CAO

Principeakkoord in streekvervoer, stakingen opgeschort

Vakbonden FNV en CNV hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het streekvervoer. De staking die voor komende week was afgekondigd, wordt daarom voorlopig opgeschort. De nieuwe cao moet nog wel voorgelegd worden aan de leden van de vakbonden.

In het akkoord, dat tenminste voor 2,5 jaar geldt, is onder meer een stapsgewijze loonsverhoging van gemiddeld 3 procent opgenomen. Daarnaast krijgen werknemers een eenmalige uitkering van 650 euro. Ook over de arbeidsomstandigheden en de werkdruk is fors onderhandeld; chauffeurs en machinisten mogen niet langer dan maximaal drie uur achter elkaar zonder (plas)pauze rijden. De FNV zegt zelf dat de werkgevers tijdens de onderhandelingen erkenden dat „de uitwassen in het streekvervoer door jarenlange marktwerking en aanbestedingen” zijn ontstaan.

Werkdruk was een belangrijk punt in de onderhandelingen. Maandenlang lagen vakbonden FNV en CNV overhoop met vijf vervoersbedrijven over de nieuwe afspraken voor het streekvervoer. Vakbonden wilden bijvoorbeeld plaspauzes in concrete afspraken vastleggen. Toen dat niet lukte, volgde in grote delen van het land een staking van het openbaar vervoer. Daarbij ging het onder meer om regionale bussen en treinen die uren stil stonden. Vanaf maandag was een nieuwe staking buiten de spits afgesproken, maar die is vanwege het principeakkoord dus geschrapt.

De nieuwe overeenkomst geldt voor zo’n 12.000 werknemers. De bonden hadden aanvankelijk een verhoging van 3,5 procent geëist.